Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Een actieve houding op de zit-fit bal

16 augustus 2016
Laatste wijzigingsdatum: donderdag 17 okt. 2019
Een actieve houding op de zit-fit bal

In beweging op de Zit-Fit bal

De zit-fit bal zorgt voor een dynamische zithouding. Doordat de bal je houding continu corrigeert, train je de buik- en rugspieren. Heb je een verkeerde zithouding en lage rugpijn? Dan is de zit-fit bal een mooie oplossing. Door het trainen van de rugspieren versterk je je rug. Daarnaast wordt door de dynamische beweging de bloedsomloop gestimuleerd. Een goede bloedsomloop zorgt voor hogere concentratie en dus een verhoogde productiviteit.

Wissel de zit-fitbal af

Dynamisch werken wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Afwisselen tussen staand en zittend werken zorgt voor minder fysieke klachten en helpt je scherp te houden. Wanneer je wilt beginnen met dynamisch werken is een zit-fit bal een mooi product om mee te beginnen. De bal is vooral bedoeld als aanvulling op of ter afwisseling van je bureaustoel of een ander zit- of sta-product.

Er wordt geadviseerd om niet langer dan ongeveer 1 uur achtereenvolgend op de zit-fit bal te zitten. Uit onderzoek1 blijkt ook dat na deze tijdsperiode de gebruikers het prettig vinden om de zit-fit bal weer af te wisselen met bijvoorbeeld staand te werken.

Op de zit-fit bal zit je iets hoger dan op een bureaustoel. Je bureau moet daarom eenvoudig in hoogte verstelbaar zijn, zo zorg je ervoor dat je de goede houding aanneemt. De balschaal is ideaal om de bal op te bewaren, maar niet om te gebruiken tijdens het zitten omdat je dan de dynamiek uit de zit-fit bal haalt.

Nog dynamischer zitten?

De Swopper is een mooi alternatief voor de zit-fit bal, omdat deze eenvoudig op gewicht en in hoogte is in te stellen. Hierdoor kan je de kruk makkelijk delen met een collega die bijvoorbeeld een stuk langer is. Per afdeling zijn er dan nog maar enkele Swoppers nodig, in plaats van alle maatvoeringen van de zit-fit bal.

Voordelen van de Swopper

  • Met de Swopper ben je mobieler door de wielen onder de kruk.
  • Je hebt een grotere dynamische bewegingsvrijheid.
  • Gewicht en hoogte is instelbaar, hierdoor kun je de kruk delen met veel collega’s.
  • De Swopper heeft een langere levensduur en is gemaakt van fijner materiaal; bij warm weer kan de zit-fitbal plakkerig aanvoelen.
  • De Swopper neemt minder ruimte in en rolt niet weg.
  • De Swopper is verkrijgbaar in meerdere kleuren en uitvoeringen.

1. Gregory, D. E., Dunk, N. M., & Callaghan, J. P. (2006). Stability ball versus office chair: Comparison of muscle activation and lumbar spine posture during prolonged sitting.Human Factors, 48(1), 142-153.

Laat je adviseren
Aafke Wallie van Dijk
Aafke Wallie van Dijk

Aafke Wallie is sinds 2015 marketingmedewerker bij Health2Work. Ze is verantwoordelijk voor alle communicatiemiddelen. “Bij Health2Work hebben we als doel mensen een gezonde werkplek te bieden, zodat ze productiever te werk kunnen gaan. Ook ik vind het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan. Dat wij daar als team voor kunnen zorgen, vind ik een mooie gedachte.”

Ga naar alle blog berichten van Aafke Wallie