Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zoveel omgevingsprikkels op, dat dit stress en onrust veroorzaakt. De 4-Senses akoestische stoel biedt uitkomst want de speciale vormgeving verlaagt het stressniveau en geeft rust.

In Markant nummer 3 is onze 4-Senses Akoestische stoel te zien. Markant is een tijdschrift van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), dat zes keer per jaar verschijnt. De stoel is ontwikkeld door Jasper Manenschijn. Zijn zoon Julian was dan ook de eerste persoon die de stoel mocht uitproberen. 'Zijn onrust verdween vrijwel meteen, hij had geen tijd nodig om te acclimatiseren. En dat niet alleen, de stoel had de rest van de dag een positieve uitwerking op Julian! Fantastisch, dat is precies waar je het voor doet!'

Julian in 4-senses akoestische stoel

Zo kan hij de prikkels beter reguleren, ontspannen aan een volgende activiteit beginnen en zich ook beter uiten.

'School is leuk', zegt Julian Manenschijn (14) met een glimlach. Ondanks autisme en een verstandelijke beperking loopt hij er zelf heen, net als zijn oudere broer. Wel is het lastig om na een schooldag alle prikkels van die dag los te laten en te ontspannen. 'Het duurde soms wel drie uur voordat Julian weer rustig werd', vertelt zijn moeder. 'Dan kon hij zich niet uiten. Mijn man heeft uiteindelijk deze 4-Senses akoestische stoel ontwikkeld, waarin door de coconvorm alle prikkels en geluiden van buiten worden weg gefilterd.' Een lichtkleur en muziek (de keuze van Julian was natuurlijk Boef), eventueel aangevuld met een film, zorgen ervoor dat het stressniveau daalt. Julian neemt graag plaats in de stoel na een schooldag of voor het slapen, je ziet hem rustig worden. Zo kan hij de prikkels beter reguleren, ontspannen aan een volgende activiteit beginnen en zich ook beter uiten. De vicieuze cirkel wordt doorbroken. De stoel wordt inmiddels ook ingezet bij 's Heeren Loo.

Bron: Markant

'We hebben inmiddels al heel veel fantastische resultaten mogen ontvangen n.a.v het testen in de praktijk met de 4-Senses. Nu weer een mooi resultaat mogen ontvangen met een 10 als cijfer. De client had het gevoel van rust, veiligheid, stressvermindering en de 4-Senses zorgde voor een bijdrage aan herstel van het normale leven. Ook de medewerkers ervaren rust omdat de client in de stoel niet meer schreeuwde. Een fantastisch resultaat waar ik blij van word', aldus Jasper. 

> Lees ook Jasper zijn blog: Ontprikkelen in de akoestische stoel

Door Agnes Feddema

'Bij Health2Work kun je daadwerkelijk het verschil maken en iets betekenen voor mensen.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren