Anti-decubitus hulpmiddelen

 • Gratis proefplaatsing!

  • Alle producten mag je 30 dagen lang zelf proberen
  • Wij leveren onze producten snel uit voorraad, vaak binnen 48 uur.
  • Vrijblijvend persoonlijk en deskundig advies op maat.
  Bij ons geldt een 100% tevredenheidsgarantie. Niet goed, geld terug!

8 Item(s)

per pagina

Grid  Overzicht 

Wat is decubitus?

Decubitus wordt ook wel doorzitten of doorliggen genoemd en wordt veroorzaakt door druk- en/of schuifkrachten. Je hebt vast wel eens een blaar op je hiel gehad bij het inlopen van nieuwe schoenen? Hiermee kun je decubitus vergelijken. Door langdurige druk op de huid kunnen er rode plekken, blaren en wonden ontstaan.

In situaties waarbij mensen lang op bed liggen of in een (rol)stoel zitten en moeilijk zelf van houding kunnen veranderen, ligt decubitus op de loer. Deze groep is gevoeliger door de inwerking van druk- en schuifkrachten.

Door de krachten ontstaat een rode plek, een beschadiging op de huid of een wond op de plek waar de druk zich bevindt. Het is van belang om decubitus te voorkomen, omdat decubitus op lange termijn veel aan het lichaam kapot maakt. Zie ook de vier categorieën waarin decubitus wordt ingedeeld:

Categorie I: niet-wegdrukbare roodheid

Normaal gesproken wordt de huid wit als je erop drukt. Bij categorie I decubitus gebeurt dit niet. We noemen dit niet-wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Soms gaat dit verschijnsel samen met een verkleuring van de huid, warmte, zwelling of verharding. Bij cliënten met een lichte huidskleur zie je de roodheid vaak duidelijk, bij een donkere huidskleur is dit soms lastiger. De huid toont dan paarsig of blauw, maar vaak kun je ook voelen dat de huid warm is en geeft de cliënt pijn aan.

Als je met een vinger op de huid drukt, wordt deze wit vanwege de druk op de bloedvaten. Na het weghalen van de druk kan het bloed weer door de bloedvaten stromen en komt de kleur terug. Bij niet-wegdrukbare roodheid reageert de huid niet op druk, door een beschadiging van de bloedvaten. Met de juiste maatregelen kan deze schade weer worden herstelt. Daarna reageert de huid weer ‘normaal’.

Categorie II: verlies van een deel van de huidlaag of blaar

Bij decubitus van de tweede categorie zie je een glimmende of droge oppervlakkige open wond met een rood, roze wondbodem zonder wondbeslag (geel of zwart weefsel). Een deel van de lederhuid (dermis) is verdwenen. Ook een blaar gevuld met vocht (serum) en/of bloed behoort tot de tweede categorie. Zowel een intacte als open of gescheurde blaar.

Categorie III: verlies van een volledige huidlaag

Bij decubitus categorie III is een hele huidlaag weggevallen, waardoor je het onderhuidse vet kunt zien. De spieren, botten en pezen liggen niet bloot. De diepte is afhankelijk van de plek van de wond. De neusbrug, de oren, het achterhoofd en de enkels hebben geen vetweefsel, waardoor de wond oppervlakkig is. Op plekken van het lichaam met veel vetweefsel kan de wond juist veel dieper zijn. Bij sommige categorie III-plekken zie je wondbeslag (geel of zwart weefsel) of ondermijning of ondertunneling. Bij deze laatste is er sprake van een gang(etje) onder de huid door; de wond is dan groter dan je op het eerste oog ziet. Daarom is het belangrijk om een wond ook te bevoelen.

Categorie IV: verlies van een volledige weefsellaag

Soms is de huid zover aangetast dat je de onderliggend bot, pezen of spieren kunt zien. In dat geval is er sprake van categorie IV. Hoe diep de wond is, hangt ook in deze categorie af van de plek van de wond. Meestal is de wond behoorlijk diep. Bij decubitus IV kunnen verschillende kleuren weefsel voorkomen. Rood (nieuw weefsel), geel (beslag of droge pees), wit (bot of pees) en zwart (dood weefsel, necrose). Vaak zie je ook ondermijning of ondertunneling. Deze vorm van decubitus kan zich uitbreiden in de spieren, pezen en/of gewrichten. Hierdoor kunnen botontstekingen ontstaan en verlies van pees en/of spier.

Decubitus IV ontstaat soms ook met een intacte huid. Door druk bijvoorbeeld. Als iemand zit, is die druk het hoogste bij de zitbotjes. Daar gaan cellen dus ook het eerste kapot. Bron: https://www.zorgvoorbeter.nl/huidletsel/doorligwonden

Wat te doen om decubitus te voorkomen bij het zitten?

Als je zit, dan heb je een heel klein zitoppervlak waarop een groot deel van het lichaamsgewicht wordt gedragen. De druk neemt dan toe op de kwetsbare gebieden, vooral in het gebied van de zitbeentjes of juist het staartbeentje als iemand verkeerd zit. Als je zorgt voor een groot zitoppervlak, dan verdeel je het lichaamsgewicht over een groter gebied. Waardoor er uiteindelijk minder druk op de kwetsbare huid komt.

Health2Work helpt met advies op locatie voor een goede zitvoorziening, waarmee we goede drukverdeling en een comfortabele zithouding realiseren. Daarnaast kijken we of we schuifkrachten kunnen reduceren. Zo zal een cliënt minder gauw onderuit gezakt in de stoel komen te zitten.

Dynamiek en bewegen

Een deel van decubitus ontstaat door weinig beweging. Onze ergonomisch adviseurs kijken altijd naar een dynamische oplossing, ook bij het zitten van ouder wordende mensen.

De Schommeli is bijvoorbeeld een stoel die veel dynamiek toevoegt tijdens het zitten, deze stoel activeert de kuitspieren. Dit zijn grote spiergroepen in je lichaam, welke de doorbloeding stimuleert. De Schommeli lijkt op een ouderwetse schommelstoel en is de perfecte dynamische oplossing voor de cliënt met beperkingen om meer beweging aan het dagelijkse leven toe te voegen.

Wat te doen om decubitus te voorkomen bij liggen?

De ligduur bij oudere of zieke mensen neemt toe, het vermogen om van houding te veranderen neemt juist af. Veel mensen voelen niet dat ze niet lekker liggen, dit resulteert in dat ze te lang in dezelfde houding blijven liggen. Dit kan een oorzaak zijn van decubitus.

Wisselligging is absolute noodzaak om doorliggen te voorkomen. Dit betekent vaker van houding wisselen. Als wisselligging moeilijk toe te passen is zijn daar vele hulpmiddelen voor:

 • Vendlet maakt draaien zonder enige fysieke belasting mogelijk;
 • Wendylett maakt draaien makkelijker en minder fysiek belastend en
 • de Softtilt past automatisch wisselligging toe.

Anti decubitus matras

Een anti decubitus matras zorgt voor een mooie drukverdeling van het lichaamsgewicht van de cliënt. Daardoor voorkom je weefselschade op de delen waar het bot dichtbij de huid zit, denk aan: hielen, bekken, oor, stuit en de schedel.

Decubitus kan ook veroorzaakt worden door schuifkrachten als gevolg van het verplaatsen of verplaatst worden in bed. Deze schuifkrachten kun je voorkomen door druk reducerende materialen in te zetten. Een voorbeeld is het Wendylett. Een permanent glijlaken, wat je kunt inzetten als iemand nog zelfstandig kan draaien in bed. Je vergroot hiermee de zelfstandigheid van de cliënt en je verkleint het risico op decubitus.

Als iemand meer hulp nodig heeft bij draaien in bed dan kun je overwegen een glijlaken in te zetten of een toplaken toe te voegen aan het Wendylet. Hiermee verlaag je de fysieke belasting van de zorgverlener en de kans op decubitus bij de cliënt.

Wil je meer weten, neem voor advies contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren