Verlichting biedt verlichting!

Te veel licht wordt vaker als hinderlijk ervaren dan te weinig licht. Goede verlichting helpt medewerkers om hun werk prettiger uit te voeren. Bovendien helpt de juiste verlichting oogvermoeidheid en hoofdpijnklachten voorkomen.

Bekijk alle verlichtingsproducten Welke verlichting heb ik nodig?

Individuele verlichting

Sanne is onze expert verlichting. Bel 088 240 00 60 of laat u bellen

Daarom Health2Work

 • Health2Work zoekt samen met u naar de beste oplossing
 • Een adviseur komt graag langs voor deskundig advies
 • De individuele medewerker is altijd het uitgangspunt
Welke verlichting heb ik nodig?

Vragen van klanten over verlichting & ergonomie

Hoeveel licht (lux) heb ik nodig?

De verlichting moet voor voldoende licht en een passend contrast tussen beeldscherm en omgeving zorgen. De verlichting moet passen bij het werk en bij de medewerkers. Ook moeten hinderlijke spiegeling en verblinding zijn voorkomen.De aanbevolen verlichtingssterkte voor een kantoorruimte ligt tussen de 300 en 500 lux. Voor andere werkruimtes liggen de aanbevolen verlichtingssterkten vaak iets lager.

Bekijk onze verlichting

Wat bedoelt men met kleurtemperatuur Kelvin?

De kleurtemperatuur wordt meestal uitgedrukt in kelvin (K). Licht met een lage kleurtemperatuur wordt als ‘warmer’ ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur. Bij onze LED lampen is de kleurtemperatuur in te stellen in diverse standen, afhankelijk van de taak die men uitvoert. Kleurtemperatuur in Kelvin

Bedlampje* 2.300 - 3.3000
Relaxen* 2.300 - 3.3000
Lezen* 4.500 - 5.5000
Werken* 6.000 - 7.0000
Kaarslicht 1.2000
Halogeenlamp 3.2000
Middagzon 5.6000
* standen zijn in te stellen op Diasonic LED lampen  
Bekijk onze verlichting

Wat is lux?

Lux is de eenheid waarmee we uitdrukken hoeveel licht er op een oppervlakte straalt of valt. Elke ruimte heeft een minimaal aantal lux nodig om de ruimte te kunnen benutten, waarvoor hij gemaakt is. Om een idee te krijgen van hoeveel lux een bepaalde ruimte nodig heeft, vind je hieronder een overzicht. Indicatie van verlichtingssterkte in Lux

Openbare straatverlichting 2 - 40
Gemeenschappelijke ruimtes 50 - 100
Industrie / Expeditieruimtes 200
Klaslokaal 250 - 350
Kantoorruimtes 500
Tekentafel-ruimte 1.000
Operatiekamer (ziekenhuis) 30.000
Zonnige dag, onbewolkt 100.000
Bekijk onze verlichting

Bestaan er ARBO regels voor verlichting?

Ja, er bestaan ARBO regels voor verlichting op de werkplek.

 1. De verlichting van de werkruimte of de beeldschermwerkplek zorgt voor voldoende licht en een passend contrast tussen beeldscherm en omgeving.
 2. Mogelijke verblinding en hinderlijke reflecties op het beeldscherm of op apparaten door kunstmatige lichtbronnen zijn vermeden.
 3. Er treden door raam- en andere openingen, wanden en apparaten geen directe verblinding en hinderlijke reflecties op het beeldscherm op.
 4. De ramen zijn uitgerust met passende instelbare helderheidswering om de intensiteit van het licht dat op de beeldschermwerkplek valt te verminderen.
Neem contact op voor meer informatie

Wat is asymmetrische verlichting?

Een asymmetrische bureaulamp zou tot de standaard uitrusting van iedere beeldschermwerkplek moeten behoren. Het geheim van asymmetrische werkplekverlichting zit in de wijze waarop het licht over het werkvlak wordt verspreid.

Voordelen asymmetrische verlichting

 • Groot verlicht werkoppervlak
 • Grote gelijkmatigheid voorkomt vermoeide ogen
 • Verminderen hinderlijke reflecties op het beeldscherm
 • Voorkomen spiegelingen in het werkvlak
Bekijk onze verlichting

Verlichting biedt verlichting!

Voor een goede waarneming van de informatie op het beeldscherm is het van belang de verlichting en beeldschermapparatuur goed op elkaar af te stemmen. Aangezien op veel plaatsen zowel ‘conventioneel’ kantoorwerk als beeldschermwerk in één ruimte wordt verricht, is het gewenst in deze gevallen uit te gaan van normaal verlichte kantoorruimten. De meeste visuele taken kunnen verricht worden in het gebied van 200 tot 800 lux. Het te kiezen niveau is afhankelijk van de aanwezigheid van ramen, zwakke contrasten en aanwezigheid van oudere werknemers.

Te veel licht wordt vaker als hinderlijk ervaren dan te weinig licht

Indirecte verlichting aangevuld met werkplekverlichting is zeer geschikt voor beeldschermwerk, omdat spiegelingshinder in beeldschermen hierbij minimaal is. Beeldschermwerkplekken kunnen niet willekeurig dichtbij het raam geplaatst worden. De beeldschermen zijn niet goed leesbaar (spiegelingshinder en contrastverlies) bij een overdaad aan daglicht en eventueel zonlicht. Het turen als gevolg daarvan kan tot hoofdpijn en stijfheid in de nek leiden.

Bij veel buitenlicht moet helderheidswering kunnen worden gebruikt. Ter voorkoming van te hoge luminantieverhoudingen is het gewenst het beeldscherm niet tegen een achtergrond te plaatsen waarin zich een raam bevindt. Samen met het feit dat de ramen ook niet in het beeldscherm mogen spiegelen leidt bovenstaande aanbeveling tot de regel dat beeldschermwerkplekken in een richting loodrecht op de vensters moeten worden opgesteld. Voorts is in een ruimte waar met beeldschermen gewerkt wordt een goede, instelbare helderheidswering verplicht. Zonwerende ruiten, doorschijnende lamellen of gordijnen weren het (zon)licht meestal onvoldoende. Verticale lamellen, door de gebruiker zelf in te stellen, verdienen de voorkeur omdat er dan ook nog uitzicht naar buiten mogelijk is onder een bepaalde hoek.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren