Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Autostoelcontrole

Besteed jij ook veel tijd in je auto? De autostoel is tegenwoordig meer dan alleen een zitplaats; het is een mobiele werkplek geworden. Daarom is een autostoel die goede ondersteuning biedt, essentieel. Vraag je af of je nog comfortabel zit? Misschien is het tijd voor een controle van je autostoel.

Waarom een autostoelcontrole?

Een ergonomische zithouding in je voertuig is net zo belangrijk als een goede werkhouding op je werkplek, of het nu gaat om een auto, vrachtwagen of bouwmachine. Als je langdurig in een van deze voertuigen (of een ander voertuig) zit zonder voldoende ondersteuning van de stoel, loop je het risico op rug-, nek-, schouder- en beenklachten.

Tijdens het rijden worden je lichaam en wervelkolom blootgesteld aan zowel horizontale als verticale schokken, wat een zware belasting kan zijn voor alle verbonden structuren, waaronder spieren, ligamenten, gewrichten en tussenwervelschijven. Dit benadrukt het belang van een gezonde zithouding en het gebruik van een geschikte stoel in voertuigen zoals auto's, vrachtwagens, bestelwagens of machines, zodat je ontspannen en comfortabel achter het stuur kunt zitten.

Waarom een autostoelcontrole door Health2Work?

Bij onze autostoelcontrole hechten we veel waarde aan het meten van de bestuurder in zijn of haar eigen auto. We gaan grondig te werk en meten niet alleen lichaamslengte en gewicht, maar ook de rugholling en de rugvorm om te beoordelen of extra ondersteuning nodig is. Daarnaast bepalen we de zitlengte: er hoort een zekere ruimte te zijn tussen het einde van het zitkussen en de knieholte. We streven ernaar om jou ook in je auto optimaal comfort te bieden.

Autokeuze

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen of een leaseauto uit te kiezen? Vergeet dan niet rekening te houden met je lichaamslengte bij het maken van je keuze. In een te kleine auto zit je mogelijk te veel met opgetrokken benen, wat uiteindelijk tot klachten kan leiden. Het is bijvoorbeeld bekend dat de pedaalopstelling in Duitse auto's vaak verder weg is dan die in Franse auto's. Als je dus kortere benen hebt, zou een Franse auto wellicht beter bij je passen.


Juiste zithouding in de autostoel

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden om een goede zithouding te creëren in een auto:

  • Hoogte stoel: stel je stoel zo in dat je bovenbeen zo vlak mogelijk staat. Voorkom dat je knie hoger staat dan je heup. Dan voorkom je dat je bekken achteroverkantelen, waardoor er te veel druk op je onderrug, zitbeenderen en staartbeen komt.
  • Afstand stuur: zorg voor een lichte knik in je armen. Je mag je armen nooit overstrekken.
  • Rug hoek: stel de rug hoek in op 100 à 110 graden. Ga niet te rechtop of te ver naar achteren zitten.
  • Afstand benen tot pedalen-set: let op dat je stoel niet te ver van de pedalen-set af staat. Zo voorkom je spanning in je benen en voeten bij het reiken naar de pedalen.