Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ergonomische hulpmiddelen in jouw klaslokaal

Ergonomische hulpmiddelen in jouw klaslokaal

Het gedrag van kinderen is in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Ze bewegen over het algemeen minder en maken steeds vaker gebruik van mobiele gadgets. Door deze verandering, in combinatie met de schooltafels en -stoelen, ervaren kinderen op jonge leeftijd al rug- en nekklachten. Het is tijd voor verandering! In deze blog leggen we uit wat bewegend leren inhoudt en welke ergonomische hulpmiddelen je kunt gebruiken in klaslokalen.

Bewegend leren gaat verder dan buitenactiviteiten

Wanneer je denkt aan bewegend leren, denk je al gauw aan verschillende lesmethodes. Maar bewegend leren gaat natuurlijk verder dan dat. Denk eens aan het ergonomisch inrichten van je klaslokaal. Tijdens de les is het namelijk voor sommige kinderen lastig om stil te zitten. Door het gebruik van verschillende zitoplossingen wordt zitten niet alleen leuker maar ook gemakkelijker.

Bewezen effect: leerwinst door beweging in les

Uit verschillende pilots blijkt dat leerlingen in een ergonomisch klaslokaal een verhoogde alertheid hebben, betere prestaties leveren en hun concentratie verbetert. Leraren ervaren meer rust in de klas, wat de werkdruk gedurende de dag verlaagt. Bij Health2Work begrijpen we het belang van deze bevindingen. En willen we de toekomstige generaties actief leren hoe essentieel het is om dynamisch te werken en regelmatig af te wisselen tussen zitten en staan. We zijn ervan overtuigd dat jong geleerd oud gedaan is. Door leerlingen al op jonge leeftijd bewust te maken van een gezonde werkhouding leggen we een solide basis voor hun toekomstige welzijn.

Waarom kiezen voor ergonomische hulpmiddelen in klaslokalen? Ontdek hoe deze bijdragen aan betere concentratie, prestaties en welzijn van leerlingen.

Ergonomische hulpmiddelen voor leerlingen

Wanneer je op een normale stoel zit, komt er twee keer zoveel druk op de tussenwervelschijven, wat kan leiden tot verlies van de kromming in de wervelkolom. Als we niet actief op de houding van kinderen letten, leidt tot functionele problemen zoals: stijve spieren, stijve rug, een gebrek aan balans uiteindelijk kan dit leiden tot ontwikkelingsproblemen zoals scoliose. Daarom adviseren wij het inzetten van een zadelkruk. Op een zadelkruk nemen leerlingen automatisch de juiste houding aan.

Er zijn diverse middelen die je kan inzetten om bewegend leren te stimuleren. Heb je al eens nagedacht om een bureaufiets of Swoppster te gebruiken? De hulpmiddelen nodigen leerlingen namelijk uit om te bewegen.

De bureaufiets

Door gebruik te maken van een bureaufiets zoals de ErgoDeskbike Junior tijdens de les, worden kinderen gestimuleerd om actief te blijven terwijl ze leren, waardoor ze zowel hun fysieke gezondheid als concentratievermogen bevorderen.

De Swoppster

De Swoppster is een dynamische kruk die ontworpen is om actief zitten te bevorderen. Door de constante beweging van de stoel worden de core-spieren versterkt, verbetert de bloedcirculatie en neem je automatisch een goede houding aan. Daarnaast zorgt het gebogen zitvlak voor een goede houding en rug-ondersteuning.

ErgoDesk Schooltafel

Daarnaast zorgt de in hoogte verstelbare zit-sta schooltafel ErgoDesk ervoor dat leerlingen eenvoudig kunnen afwisselen tussen zitten en staan. Zo verander je eenvoudig de klaslokaal, vergaderruimte of gemeenschappelijke ruimte in actieve ruimtes. Door het gebruik van de hendel verander je de tafel eenvoudig. De Ergodesk School groeit met de kinderen mee. De uitgebreide instelbaarheid zorgt ervoor dat deze tafel geschikt voor de groepen 4 t/m 8.

Jouw behoefte centraal

Wil jij vrijblijvend kennismaken met onze oplossingen? Maak dan gebruik van onze gratis proefplaatsingen en ontdek wat het beste past bij jouw situatie!

Vraag een proefplaatsing aan >
Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet