05 juni 2018

Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het terugdringen van het zitgedrag. We raden aan meer beweging toe te voegen aan het werk, wissel het zittend en staand werken met elkaar af. 

Iedere vorm van beweging gedurende de dag levert een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid, concentratie en productiviteit. In deze blog lees je hoe je gezond staand kunt werken, want lang staan kan fysiek ook zwaar zijn.

Waarom gezond staand werken?

We zijn niet gemaakt om lang te zitten, maar ook niet om lang te staan. Het lange staan op een harde vloer is vermoeiend voor je lijf, het kost ongeveer 20 % meer energie dan zitten. Als je met beide voeten plat op de grond staat wordt de druk op het bloedvatenstelsel vergroot, dit vergroot de kans op spataderen. Daarom is het belangrijk aandacht te schenken aan een gezonde sta-werkplek. Zorg voor een mogelijkheid om gezond staand te kunnen werken, om de problemen hierboven genoemd te voorkomen. Hoe je gezond staat lees je verderop in deze blog. Vergeet in ieder geval niet af te wisselen met zitten en beweging!

Een gezonde werkplek

Een werkplek waar je voldoende kunt afwisselen tussen staan, zitten en beweging. Dát is een gezonde werkplek. De werkgroep kantoor van de Vlaamse Ergonomie Vereniging, VerV, heeft een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting opgesteld.

 • Elke medewerker heeft het recht op een verstelbare werkplek en op de keuze tussen rechtstaand en zittend werken.
 • Zitten afwisselen met staan is een goed idee. Nog beter is af te wisselen met beweging. Daarom werd de "dynamics ratio" geïntroduceerd. Per 8 werkplekken dient er één dynamisch te zitten door middel van bureaufiets, zitbal, balance board, enz... Ook staand overleggen valt hieronder.

Waarom het zo belangrijk is om in beweging te blijven tijdens je werk? Agnes geeft je 5 redenen waarom beweging belangrijk is tijdens je werk.

Een gezonde werkplek biedt je een variatie aan werkhoudingen, een zit sta bureau ondersteunt hierbij. Je kunt eenvoudig de hoogte instellen, zodat je zittend en staand kunt werken. Op een bureaufiets heb je al snel de eerste ‘beweging’ kilometers te pakken! Een ideale combinatie als je het mij vraagt. Wat voor mij prettig werkt, is een geheugensteuntje die mij vertelt dat het tijd is om in beweging te komen of een break te nemen. CtrlWORK helpt om op de juiste tijdstippen mentale en fysieke herstelmomenten te pakken, waaronder het afwisselen van houding!

Een gezonde sta-werkplek

Als je normaal met beide voeten op een harde ondergrond staat is dit zwaar en belastend, je krijgt statische spierspanning. Een actieve stahulp zorgt ervoor dat je constant in beweging bent, dit verbetert de concentratie. Dit bevordert de bloedsomloop, zodat je het staan langer kunt volhouden.

Een gezonde sta-werkplek heeft een groot aantal voordelen:

 • Hogere productiviteit en betere doorbloeding
  Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper.
 • Reduceert rug- schouder- en nekklachten
  Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
 • Goede gezondheid
  Staand werken is dé manier om kans op obesitas te reduceren, aldus de Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University. Daarnaast verbeter je je bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid.
 • Verbrand calorieën
  Je verbrandt maar liefst 144 calorieën tijdens drie uren staand werken.

De Steppie is een mooi voorbeeld van een actieve stahulp die je helpt om een gezonde sta-werkplek te creëren. Het is een stabiel balansbord die je constant in beweging houdt. Je traint de romp ondersteunende spieren en bevordert hiermee een natuurlijke houding.

Daarnaast kan ik de Aeris Active vloermat aanraden. Dit is een mat waarop het voelt alsof je op bosgrond staat. Het klinkt een beetje gek, maar je moet het gewoon uitproberen! De 3D structuur in de mat zorgt voor een activering van de reflex zones en sensoren. Dit stimuleert beweging en houdt je wakker en fit.

Probeer een actieve stahulp!

Het afwisselen van houding en beweging verhoogt je concentratie, verbetert je creativiteit en je krijgt meer energie. Een actieve stahulp helpt je bij een dynamische sta-houding, waardoor het staan minder belastend is voor je onderrug.

Wil jij de Steppie of de Active vloermat in je eigen werkomgeving uittesten? Dat kan!

Ik wil Steppie 30 dagen uitproberen

Door Sjak de Vries

'Een passende oplossing bieden, dat geeft voldoening.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren