Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Health2Work op vakbeurs Zorgtotaal

13 maart 2017
Laatste wijzigingsdatum: maandag 05 aug. 2019
Health2Work op vakbeurs Zorgtotaal

Fysieke belasting = oorzaak ziekteverzuim

Dat in de zorg veel zwaar lichamelijk werk wordt verricht is wel bekend. Dat fysieke (over) belasting een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim is, is misschien minder bekend. Terwijl in het Arbobesluit is bepaald dat de arbeid binnen de zorg zo wordt georganiseerd dat de fysieke belasting geen of zo weinig mogelijk gevaren met zich kan brengen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer.

Wat gaat er hier dan mis? Uit onderzoek1 van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Stichting IZZ blijkt dat ruim 85% van de zorgmedewerkers problemen ervaart aan het bewegingsapparaat. Ruim 60 op de 100 zorgmedewerkers heeft zelfs klachten aan twee of meer onderdelen van het bewegingsapparaat. Het ervaren van een hoge mate van fysieke belasting en problemen aan het bewegingsapparaat zorgen voor afname van vitaliteit van de zorgmedewerkers. De impact op de vitaliteit van de medewerkers en het ziekteverzuim is enorm.

Verminder fysieke belasting

Dan is het nu toch tijd om de fysieke belasting te verminderen en te zorgen voor de juiste werkhouding?! Zorgmedewerkers geven in het onderzoeksrapport ‘Gezond werken in de zorg’1 aan dat fysieke arbeidsomstandigheden een belangrijk onderdeel is van hun werk. Denk aan tillen, trekken, duwen, in ongemakkelijke houding werken, manoeuvreren, langdurig dezelfde bewegingen uitvoeren en beeldschermwerk.

Met deze kennis is het logisch om te zoeken naar hulpmiddelen om de fysieke belasting voor zorgmedewerkers te verminderen.

Onderzoeksmodel gezondheid, arbeidsbelasting, impact en oplossingsrichtingen

Hoe verminder je fysieke belasting?

Ga op zoek naar hulpmiddelen die ondersteunen bij fysiek zwaar werk. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen en draaien van een zorgvrager in bed. Dit kun je minder zwaar maken door het inzetten van een draaibed, het Vendlet. Draaien of verplaatsen vindt plaats zonder enige fysieke inspanning. Maar denk ook aan tillift, waarbij de zorgverlener geen fysieke inspanning hoeft te leveren om de zorgvrager te tillen en te verplaatsen. Want ook manoeuvreren wordt ondersteund door de tillift die wij aanbieden.

Benieuwd naar deze innovaties? We geven demonstraties van het Vendlet en de Esense Line tillift

Kom naar onze stand C032 in hal 8 op de Zorgtotaal en ervaar het zelf!

Training Tillen en transfers

Ben je niet in de gelegenheid om de Zorgtotaal te bezoeken? Wij bieden verschillende trainingen aan op het gebied van vermindering van fysieke belasting binnen de zorg. Tijdens de workshop Tillen en transfers leer je wat een gezonde werkhouding en belasting is en hoe je de risicovolle werkhoudingen en belastingen beperkt.

Ben je betrokken bij de zorg voor obese cliënten? Dan is de workshop Transfers en positioneren van obese cliënten zeker de moeite waard. Tijdens deze workshop ga je praktisch aan de slag met speciale technieken en het toepassen van veilige hulpmiddelen bij alledaagse transfers.

We hopen je de komende dagen te ontmoeten op onze stand!

1 Onderzoeksrapport Gezond werken in de zorg door Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Stichting IZZ.

Laat je adviseren over welke workshop bij jou past
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda