Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heeft België straks een wet tegen rugpijn?

Heeft België straks een wet tegen rugpijn?

België heeft een belangrijke stap gezet door als eerste land te werken aan een wet die het risico op spier- en rugletsels op de werkplek op dezelfde hoogte plaatst als psychosociale risico’s op de werkvloer of blootstelling aan bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen. Deze baanbrekende stap is een erkenning van het belang van de gezondheid en het welzijn van werknemers.

Waarom is deze wet zo belangrijk?

De recent voorgestelde wet in België stelt spier- en rugletsels op de werkplek op gelijke voet met kankerverwekkende stoffen en psychosociale risico's. Elk jaar worden ongeveer 2,5 miljoen Belgen geconfronteerd met spier- en skeletaandoeningen die verband houden met hun werk, wat resulteert in aanzienlijke extra uitgaven in de gezondheidszorg en langdurige ziekte onder meer dan 200.000 werknemers en zelfstandigen. Door deze kwestie te benaderen met een specifieke wettelijke regeling, zet België een belangrijke stap om werkgevers, preventiediensten en arbeidsartsen te verplichten de risico's serieus te nemen.

Geldt deze wet voor alle beroepen?

Ja, in principe zou de wet van toepassing zijn op elke werkgever en werknemer, ongeacht het type job dat ze uitoefenen. Naast fysiek veeleisende functies kunnen ook andere factoren zoals repetitieve bewegingen onder tijdsdruk, stress en blootstelling aan tocht bijdragen aan spier- en skeletaandoeningen. De wet zou werkgevers aanmoedigen om risico-analyses uit te voeren en passende preventieve maatregelen te nemen om de ergonomie op de werkplek te verbeteren.

Verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers

Hoewel de werkgever de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt voor het welzijnsbeleid op de werkplek, erkent de wet dat er een duidelijke verbinding moet zijn tussen gezondheidsproblemen en de arbeidsomgeving. Bovendien zou de wet werknemers verplichten om effectief gebruik te maken van investeringen die door de werkgever worden gedaan voor preventieve maatregelen.

Kosten en voordelen

Hoewel bedrijven in eerste instantie wellicht extra kosten moeten maken voor preventiebeleid, is het belangrijk om te benadrukken dat deze investeringen zich op de lange termijn snel kunnen terugverdienen. Het verminderen van de kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid is een van de voordelen van investeren in preventie en het creëren van een ergonomisch geoptimaliseerde werkomgeving. Dit kan niet alleen het ziekteverzuim verminderen, maar uiteindelijk ook kostenbesparingen opleveren voor bedrijven.

Wil u alvast inzetten op preventieve ergonomie en de werkplek laten analyseren door onze ergonomisch adviseurs? Neem contact met ons op!

Deze wet markeert een significante vooruitgang voor België in de richting van een veiligere en gezondere werkplek voor alle werknemers, waarbij spier- en rugletsels serieus worden genomen en preventieve maatregelen worden aangemoedigd. Bovendien kan deze wet dienen als inspiratie voor andere landen die streven naar het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Het is een positief voorbeeld van hoe overheden wereldwijd de veiligheid en gezondheid op de werkplek prioriteit kunnen geven.

Vraag een Werkplekanalyse aan >