Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Het voorkomen van fysieke klachten bij tillen, duwen en trekken

Het voorkomen van fysieke klachten bij tillen, duwen en trekken

Tillen, duwen en trekken zijn veelvoorkomende handelingen in de zorg. Het verplaatsen van patiënten of cliënten kan echter een behoorlijke belasting zijn voor het lichaam van de zorgverlener. In deze blog gaan we dieper in op waarom tillen, duwen en trekken in de zorg belastend zijn en wat we kunnen doen om dit probleem aan te pakken. Ook bespreken we welke producten hierbij kunnen helpen.

Waarom is tillen, duwen en trekken in de zorg belastend?

Het tillen, duwen en trekken van patiënten of cliënten kan leiden tot fysieke belasting bij zorgverleners, zoals rug-, nek- en schouderklachten. Dit komt doordat deze handelingen een grote kracht en inspanning van het lichaam vergen, wat kan leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten.

Het probleem van fysieke belasting in de zorgsector is al jaren bekend en het ziekteverzuim is in deze sector dan ook hoger dan in veel andere sectoren. In 2022 bereikte het ziekteverzuim in de zorg zelfs een recordhoogte van 8,36%, zo blijkt uit cijfers van verzuimdatabedrijf Vernet. Dit hoge percentage is deels te wijten aan fysieke belasting en overbelasting bij zorgverleners, wat weer kan leiden tot uitval en langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarom is het van groot belang om op zoek te gaan naar oplossingen die de fysieke belasting bij zorgverleners verminderen en zo het ziekteverzuim terugdringen.

Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

Eén van de belangrijkste maatregelen is het creëren van een ergonomische werkomgeving. Dit kan worden gedaan door ergonomische hulpmiddelen te gebruiken die het tillen, duwen en trekken makkelijker maken. Hierdoor kan de fysieke belasting van zorgverleners worden verminderd en de werkomstandigheden verbeterd.

Een tillift is zo'n ergonomisch hulpmiddel dat het tillen van cliënten aanzienlijk lichter kan maken. In ons assortiment hebben wij diverse soorten tilliften die de fysieke belasting kunnen verlichten, zoals de Esense Line+ tillift en de Esense Rise actieve tillift.

Esense Line+ tillift

De Esense Line+ tillift is een gemakkelijk te verplaatsen tillift met elektrische rolondersteuning en een grote uitlading. Hierdoor ben je in staat altijd goed te positioneren. Het is een moderne lift die niet alleen het tillen maar ook het verplaatsen vergemakkelijkt. De lift heeft een krachtensensor die gekoppeld is aan een elektrisch aangedreven wiel. De tillift is hierdoor in alle richtingen met minimale kracht te verplaatsen.

Esense Rise actieve tillift

De Esense Rise actieve tillift heeft een zeer compact onderstel waardoor de lift wendbaar en uitermate geschikt is voor gebruik in kleine ruimtes. De tillift heeft een korte voetplaat wat het mogelijk maakt om de lift goed binnen bereik van de zorgvrager te plaatsen. De lift kan met minimale kracht in alle richtingen verplaatst worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gepatenteerde Esense rijondersteuning.

Wij denken graag met je mee!

Al met al zijn er verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar om de fysieke belasting bij het tillen, duwen en trekken van patiënten of cliënten in de zorg te verminderen. Benieuwd welke hulpmiddelen geschikt zijn voor jouw organisatie? Neem contact op met onze ergonomisch adviseurs!

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda