Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe ergonomie kan bijdragen aan de ESG-doelstellingen van je organisatie

Hoe ergonomie kan bijdragen aan de ESG-doelstellingen van je organisatie

Ergonomie en ESG-doelstellingen (Environment, Social, Governance) lijken misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar ze kunnen eigenlijk heel goed samengaan. In deze blog vertellen we je hoe ergonomie kan bijdragen aan de ESG-doelstellingen van een organisatie.

Wat zijn ESG-doelstellingen en waarom zijn ze belangrijk?

ESG-doelstellingen (Environment, Social, Governance) zijn doelen op het gebied van milieu, sociale maatschappij en governance die organisaties stellen om hun duurzaamheid en verantwoordelijkheid te vergroten. Ze helpen bedrijven om duurzamere en verantwoorde beslissingen te nemen en hun impact op de samenleving en het milieu te verminderen.

Wat is ergonomie en hoe kan het bijdragen aan de ESG-doelstellingen?

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens, zodat mensen productiever en gezonder kunnen werken. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie is belangrijk omdat het helpt om fysieke en mentale stress te verminderen en het risico op vermoeidheid, pijn en letsels te verkleinen. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Ergonomie draagt bij aan de ESG-doelstellingen van een organisatie op verschillende manieren. Ten eerste kan het bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van milieu door het gebruik van duurzame materialen en het verminderen van afvalstromen. Ten tweede kan het bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van sociale maatschappij door het verminderen van het risico op lichamelijke klachten en het verhogen van het werkplezier van werknemers. Ten slotte kan het bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van governance door het verhogen van de verantwoordelijkheid van organisaties in hun werkomgevingen en werkprocessen.

Specifieke voorbeelden van hoe ergonomie kan bijdragen aan de ESG-doelstellingen

Op het gebied van milieu:

  1. Gebruik van duurzame materialen in werkomgevingen: tegenwoordig zijn er ook veel refurbished en circulaire alternatieven op de markt te vinden. Samen met onze circulaire partner OPNIEUW! bieden ook wij circulaire en refurbished producten aan. Op deze manier dragen wij bij aan een circulaire economie.
  2. Implementatie van flexibel financieren: in Europa belandt 90% van het gebruikte meubilair op de afvalberg. Door meubilair na de gebruiksperiode een nieuwe bestemming te geven, zorgen we er samen voor dat we minder grondstoffen hoeven te gebruiken. Lees meer over huur en lease bij Health2Work

Op het gebied van sociale maatschappij:

  1. Vermindering van het risico op lichamelijke klachten door het gebruik van ergonomische producten die aan de behoeften van werknemers voldoen. Lees hier meer over ergonomisch werken en ontdek of jij ergonomisch werkt.
  2. Vermindering van het risico op mentale stress en vermoeidheid door het aanbieden van rust- en pauzegelegenheden en het bevorderen van een goede balans tussen werk en privé.

Op het gebied van governance:

  1. Verhogen van de verantwoordelijkheid van organisaties in hun werkomgevingen en werkprocessen door het bieden van trainingen en ondersteuning. Bij Health2Work krijgen werknemers bij levering van hun werkplek een deskundige zit- en werkplek instructie, zodat ze vaardig zijn in het goed instellen van de werkplek en ergonomisch verantwoord aan het werk kunnen.
  2. Vermindering van de afvalstroom en het gebruik van milieubelastende materialen door het bevorderen van het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven.

Tips voor het implementeren van ergonomie in je organisatie

  1. Maak een plan: voordat je begint met het implementeren van ergonomie in je organisatie, is het belangrijk om een duidelijk plan te maken. Met hierin specifieke doelen en stappen om te helpen bij het bereiken van je ESG-doelstellingen.
  2. Betrek werknemers: het betrekken van werknemers kan ervoor zorgen dat ze zich betrokken voelen bij het proces. Het kan ook helpen om ideeën te verzamelen en problemen op te lossen die tijdens het implementatieproces kunnen ontstaan.
  3. Investeer in opleiding en ondersteuning: het bieden van opleiding en ondersteuning aan werknemers zorgt ervoor dat ze zich bewust worden van ergonomisch werken. Dit kan ook helpen om ervoor te zorgen dat werknemers zich verantwoordelijk voelen voor het behouden van een veilige en gezonde werkomgeving.
  4. Voer regelmatig evaluaties uit: het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe het implementatieproces van ergonomie verloopt en of je ESG-doelstellingen worden behaald. Dit kan helpen om problemen op te sporen en aanpassingen te maken.

Wij denken graag met je mee

Als je twijfelt over hoe je ergonomie het beste kunt implementeren in je organisatie denken wij graag met je mee. Samen met jou kijken we naar de wensen en beschikbare budgetten. Neem contact met ons op!

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine