Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Week van de Werkstress

Week van de Werkstress

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. In Nederland lopen jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen risico op burn-out en andere werk gerelateerde psychische klachten. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar. Bijna de helft (44%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Dit alles is te zien in de TNO factsheet "Werkstress in 2021". Maar hoe kun je stress bij je werknemers nou verminderen?

Mentaal sterk!

Elk jaar organiseert OVAL de Week van de Werkstress. Het doel van de Week van de Werkstress is om werkgevers bewust te maken van de mentale kracht en werkstress bespreekbaar te maken. Een mentaal sterke organisatie houdt zich namelijk staande in wisselende en stressvolle omstandigheden. Mentale kracht gaat niet alleen over reageren, maar ook over goed voorbereid zijn op stress of tegenslag. Het centrale thema is daarom dit jaar: Mentaal sterk!

Omgaan met stress

Het ziekteverzuim in de zorg is hoger dan in andere branches. Een van de redenen is dat zorgmedewerkers dagelijks met verschillende stressvolle situaties te maken hebben. Ook is er een groot tekort aan medewerkers in de zorg waardoor er vaker doorgewerkt wordt met klachten. Maar ook in andere sectoren hebben werknemers last van burn-out klachten.

Het is van groot belang dat we uitval van werknemers en een burn-out voorkomen. Aan de werkomstandigheden is helaas niet altijd wat te veranderen, maar aan de manier van omgaan met stress en prikkels wel. Maar hoe gaan je daar mee om en hoe kunnen we stress verminderen en het werkplezier vergroten?

De ontfocusruimte

Health2Work lanceerde het concept ‘De Ontfocusruimte’. Deze ruimte is speciaal ingericht om tot rust te komen. In deze ruimte kan je je terugtrekken, weg van alle prikkels.

In de ontfocusruimte worden de 4-senses akoestische stoelen geplaatst. De 4-Senses akoestische stoel is een innovatieve, akoestische stoel waarmee omgevingsprikkels gereduceerd worden. Zodra je plaatsneemt in de stoel, ervaar je een veilig en geborgen gevoel doordat de stoel zich als een cocon om je heen vormt. De stoel heeft ingebouwde geluidsboxen waarmee rustgevende muziek afgespeeld kan worden. Ook heeft de stoel speciale verlichting die in allerlei kleuren afgesteld kan worden. Met behulp van de tablethouder bevestig je de tablet aan de stoel zodat je video's kunt afspelen. Dit alles zorgt voor een ontspannen sfeer.

De akoestische stoel biedt uitkomst bij stress: de speciale vormgeving verlaagt het stressniveau en geeft een geborgen gevoel. Neem even de tijd om te ontspannen zodat je daarna weer vol energie aan de slag kunt.

Meer weten?

Bekijk in onderstaande video de reacties van de medewerkers van ROC Midden-Nederland op ‘De Ontfocusruimte’, of lees de blog Gun jezelf een ontfocusmoment.

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper