Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Een actieve houding op de zitbal

Een actieve houding op de zitbal

De zitbal kom je steeds vaker tegen in werkomgevingen. Ze lijken op van die grote skippyballen. De zitbal is een balansbal en wordt veel gebruikt ter aanvulling op de ergonomische bureaustoel. De oppompbare bal zorgt ervoor dat je continu in beweging bent en stimuleert je de juiste houding aan te nemen.

In beweging op de zitbal

De ergonomische zitbal zorgt voor een dynamische zithouding. Doordat de bal je houding continu corrigeert, train je de buik- en rugspieren. Heb je een verkeerde zithouding en lage rugpijn? Dan is de zit-fit bal een mooie oplossing. Door het trainen van de rugspieren versterk je je rug. Daarnaast wordt door de dynamische beweging de bloedsomloop gestimuleerd. Een goede bloedsomloop zorgt voor hogere concentratie en dus een verhoogde productiviteit.

Wissel de ergonomische zitbal af

Dynamisch werken wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Afwisselen tussen staand en zittend werken zorgt voor minder fysieke klachten en helpt je scherp te houden. Wanneer je wilt beginnen met dynamisch werken is een zitbal bij je bureau een mooi product om mee te beginnen. De bal is vooral bedoeld als aanvulling op je ergonomische bureaustoel. Er wordt geadviseerd om niet langer dan ongeveer één uur achtereenvolgend op de zitbal te zitten. Uit onderzoek (Gregory, Dunk & Callaghan, 2006) blijkt ook dat na deze tijdsperiode de gebruiker het prettig vindt om de zitbal weer af te wisselen met bijvoorbeeld staand te werken. Op de zitbal zit je iets hoger dan op een ergonomische bureaustoel. Je bureau moet daarom eenvoudig in hoogte verstelbaar zijn. Zo zorg je ervoor dat je de goede houding aanneemt.

Welke zitbal is geschikt voor mij?

De juiste zitbal kies je door te letten op je lichaamslengte. De bal moet niet te groot zijn, anders kom je niet goed met je voeten bij de grond en verlies je snel je balans. Een te kleine bal zorgt ervoor dat je knieën te hoog staan ten opzichte van je heupen. Deze kleine beenhoek veroorzaakt beknelling van je bloedvaten. De ideale zithouding op een zitbal bestaat uit aflopende bovenbenen en een hoek van je boven- en onderbeen die groter is dan 90 graden. Blijf dan rechtop zitten met je voeten recht op de grond en verslap niet in deze rechte houding. Zo houdt je de ruggengraat in de natuurlijke S-vorm. In onderstaande maattabel kun je zien welke maat zitbal voor jou het meest geschikt is om een open beenhoek te kunnen creëren.

Matentabel

DiameterLichaamslengte
45 cmTot 155 cm
55 cm155 tot 165 cm
65 cm165 tot 178 cm
75 cm178 tot 195 cm
90 cmVanaf 195 cm

De juiste ergonomische zitbal voor jou

Benieuwd of een zitbal iets voor je is? Onze ergonomische zitballen mag je vrijblijvend 30 dagen uitproberen. Neem voor al je vragen contact op met onze ergonomisch adviseurs. Ze zitten voor je klaar!

Ja, ik wil een zitbal uitproberen!
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Dynamische werkplek
Dynamische werkplek

Zit je de hele dag op je bureaustoel? Dan is het tijd om in beweging te komen! Een dynamische werkplek ondersteunt je hierbij. Langdurig zitten is namelijk ongezond. Wat ee...

De ideale hoogte van je bureau
De ideale hoogte van je bureau

De ideale hoogte van je bureau valt en staat met de rest van de instellingen van je werkplek. Het is belangrijk om eerst goed op je bureaustoel te zitten en daarna je burea...

De ideale werkplek
De ideale werkplek

Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en kan het ziekteverzuim dalen. Het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassing...