Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Dynamische werkplek

Dynamische werkplek

Zit je de hele dag op je bureaustoel? Dan is het tijd om in beweging te komen! Een dynamische werkplek ondersteunt je hierbij. Langdurig zitten is namelijk ongezond. Wat een dynamische werkplek inhoudt? Dat lees je in deze blog.

Wat is een dynamische werkplek?

Een dynamische werkplek stimuleert beweging en daarmee de doorbloeding in je lichaam. Beweging op de werkplek dringt ons zitgedrag terug en creëert beweegmomenten tijdens je werk. Het uiteindelijke resultaat? Een productieve en creatieve werkdag, een gezonde levensstijl én je komt minder vermoeid thuis.

Dynamische werkplekken zijn er in verschillende soorten, het belangrijkste voordeel is dat je in beweging komt op je werkplek!

+ Dynamisch zitten
Heb je een statische bureaustoel, dan kun je deze afwisselen met een dynamische stoel of kruk. Hiermee creëer je een actieve zithouding. Op een dynamische kruk, zoals de Swopper, ben je continu in alle richtingen in beweging. Je traint onbewust je rug- en buikspieren, waardoor je je core versterkt en onderrugklachten vermindert of voorkomt.

+ Dynamisch staan
Langdurig statisch staan is vermoeiend en je krijgt pijn in je onderrug. Je bent op zoek naar afwisseling en leunt van het ene op het andere been of gaat in de heup hangen. Producten zoals een Steppie en een stahulp ondersteunen je dynamisch bij het staan. Je neemt een actieve en betere houding aan, waardoor je geen last krijgt in je onderrug.

+ Zit sta bureau
De naam zegt het al: aan een zit sta bureau kun je zittend en staand werken afwisselen. Een perfecte combinatie die je een gevarieerde werkhouding biedt. Een zit sta bureau zorgt voor minder klachten in rug, nek en schouder. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet een hele dag moet gaan staan of zitten. Een dergelijk bureau is vooral bedoelt om af te wisselen!

+ Fietsen op je werkplek
Om nog meer dynamiek in je werkplek te brengen kun je je werk al fietsend uitvoeren. We hebben hiervoor speciale bureaufietsen die je aan je zit sta bureau kunt plaatsen. Een mooie combinatie waardoor je in beweging blijft!

Waarom een dynamische werkplek?

Gemiddeld brengen we 6,5 uur zittend op ons werk door. En als je bedenkt hoe je dag er vervolgens uitziet: reizen naar je werk (woon-werkverkeer) en ’s avonds heerlijk op de bank het nieuws, een serie of een film kijken. Dan zit je gauw zo’n 11 tot 14 uur per dag.
Een dynamische werkplek dringt ons zitgedrag terug. De beweegmomenten zorgen ervoor dat belangrijke lichaamsfuncties weer geactiveerd worden. Immers, tijdens het zitten staan deze functies op een letterlijke pauze-stand.

TNO adviseert

Onderzoeksbureau TNO schrijft dat lang zitten een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid is! Onvoldoende lichaamsbeweging is een gevaar voor ons lichaam en gezondheid. Nog vrij onbekend is dat lang zitten en weinig lichaamsbeweging (sedentair gedrag) grote risico’s kent. TNO adviseert om ons zitgedrag te verminderen en dynamisch te werken.
Welke risico’s loop je als sedentair gedrag vertoont?
- hogere risico op diabetes, hart- en vaatziekten1
- kans op angst en depressie
- een lagere productiviteit
- weinig creativiteit
- minder hersenactiviteit bij kantoormedewerkers

Dé ideale dynamische werkplek

Alle dynamiek toevoegen aan je werkplek? Dé ideale werkplek bestaat uit een elektrisch zit sta bureau gecombineerd met een Steppie, een bureaufiets of een Swopper. Op deze manier kun je dynamisch zitten, staan en bewegen tijdens je werk. Dé perfecte combinatie!

1 Wilmot EG, Edwardson CL, Achana FA, Davies MJ, Gorely T, Gray LJ, Khunti K, Yates T, Biddle SJH. Sedentary time in adults and the association with diabetes, cardiovascular disease and death: systematic review and meta-analysis Diabeto-logia 2012;55:2895-2905.

Bron: www.tno.nl

Laat je adviseren
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Productiever door beweging
Productiever door beweging

Bewegen is gezond, dat weet iedereen, maar wat voor invloed heeft dynamisch werken nou precies? Wat zijn de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten, hoe kan je het voorkom...

3 tips om meer te bewegen op je werk
3 tips om meer te bewegen op je werk

Wist je dat we gemiddeld 9 uur per dag zitten? Tijdens de werkdag is het belangrijk om af te wisselen tussen zitten en staan/bewegen, nieuwsgierig hoe je dit kan toepassen?...