Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Dag van de Arbeid: stilstaan bij beweging op het werk

23 april 2021
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 28 apr. 2021
Dag van de Arbeid: stilstaan bij beweging op het werk

Op 1 mei vieren we traditioneel de Dag van de Arbeid om de invoering van de 8 urendag te herdenken. De dagindeling zou gelijk verdeeld moeten zijn tussen werken, ontspannen en slapen. Dit evenwicht is cruciaal om de werknemer gezond te houden. Op 1 mei staat Health2Work dus graag even stil bij fysiek welzijn en beweging op de werkvloer.

Beweging vermindert kans op gezondheidsrisico's

Zitten wordt geregeld het nieuwe roken genoemd. Dat is wat zwart-wit. Wat we wel met zekerheid weten, is dat ons fysiek en mentaal welzijn er op vooruitgaat als we lang stilzitten beperken.

“Te weinig bewegen is nefast voor de gezondheid. Wie wel genoeg beweegt, maakt minder kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes. Sporten versterkt spieren en botten, leidt tot minder stress en kan de slaapkwaliteit verbeteren.” aldus Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven.

De bewegingsdriehoek van Gezond leven geeft weer hoe je een gezonde bewegingsmix het best aanpakt. Staan, zitten en bewegen moeten afgewisseld worden, ook tijdens het werken.

Maar hoe beweeg je meer wanneer je een zittend beroep hebt?

Dagelijks licht intensief bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Doe tussen het werken door een korte wandeling. Het is aangeraden om om het half uur even de benen te strekken en recht te staan.

Een zit sta bureau stimuleert de afwisseling van werkhouding. Doordat je het bureau in hoogte kunt verstellen, kun je eenvoudig zitten en staan afwisselen, maar ook dynamisch werken zoals met een bureaufiets. Voor wie al over een vast bureau beschikt, kan een zit-sta werkstation een oplossing bieden. Zo kun je werken aan een werkstation dat eenvoudig aan je bestaande bureau bevestigd wordt of aan een werkstation dat zonder bevestigingsmaterialen op je bureau of tafel geplaatst wordt. Deze laatste zit sta werkstations zijn ideaal voor thuiswerkplekken: je verandert jouw keukentafel in een handomdraai in een dynamische werkplek.

Staand werken

Staand of wandelend vergaderen is een gezonde manier om het zittend werken te onderbreken en een actieve houding te stimuleren. Staand vergaderen is bovendien veel productiever en sneller dan vergaderen op een stoel. Door recht te staan tijdens een vergadering worden sneller beslissingen gemaakt. Dit vertaalt zich in 34% tijdswinst. De Stand2Work vergaderopstelling is een dynamische overlegplek. De Stand2Work stahulp is een eenvoudig en traploos instelbare rugsteun om staand te kunnen werken.

Ook wandelvergaderingen of walking meetings hebben uiteenlopende voordelen. De buitenlucht kan wonderen doen voor je productiviteit en creativiteit. Bovendien zorgt de open sfeer voor een vervaging van de hiërarchische grenzen en een verhoging van het contact met je collega’s. Ook kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen wonderen doen voor jouw lichaam. Neem de trap in plaats van de lift of gebruik eens een printer die verder van je bureau verwijderd is. Ook kan je je collega’s mee naar de koffiemachine in plaats van voor hen koffie mee te brengen. Zo help jij ook anderen in beweging te houden.

Meer weten over onze dynamische werkplekken?

Onze ergonomisch adviseurs staan of zitten voor jou klaar om je te helpen!

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert