28 juni 2017

Douchen en wassen is een dagelijkse handeling. Voor de zorgvrager, maar ook voor de zorgverlener een proces dat veel energie kost. Het douchen en wassen zelf is meestal niet het meest intensief. Er wordt veel tijd gespendeerd aan de handelingen rondom het douchen, denk aan transfers en verplaatsingen. Door goed te kijken naar het totale proces kunnen we sneller en efficiënter werken. Maar nog veel belangrijker is dat we winst behalen op het gebied van fysieke belasting.

Verrijdbare douchestoel

Het maken van transfers kost energie en tijd. Door verrijdbare douchestoelen in te zetten voor de transfers en verplaatsingen bespaar je energie. De verstellingen van de douchestoel maken het de zorgverlener mogelijk in een gezonde houding te werken.

Er zijn veel verschillende douchestoelen. Het is belangrijk een stoel te kiezen die past bij de doelgroep:

  • Is de cliënt zelfstandig in staat zich te wassen en verplaatsen dan is een douchestoel op pootjes of aan de muur een goede oplossing;
  • Voert de zorgverlener transfers uit of is er begeleiding nodig bij het lopen dan is een verrijdbare douchestoel dé oplossing.
  • Als er hulp nodig is bij het verplaatsen, transfers en het wassen dan is een hoogteverstelling nodig. Een douchestoel met hoogteverstelling zorgt voor een gezonde werkhouding van de zorgverlener.

Douchestoel op pootjes: Aquatec GalaxyVerrijdbare douchestoel: Ocean douchestoelUp hoog-laag douchestoel

De douchestoelen hebben verschillende mogelijkheden qua ondersteuning en onderschat het belang van zitcomfort niet. Er ontstaat een hoge druk bij het zitten door de vormgeving van de stoel met toiletopening. Door de opening halveer je het contactoppervlak en zet je veel spanning op de huid. Daarom zijn er douchestoelen met decubitus preventieve zittingen en mogelijkheden tot positioneren ontwikkeld.

Tijdwinst en vermindering van fysieke belasting

In het Bornholm ziekenhuis in Denemarken is onderzoek gedaan naar de effecten van hoog-laag douchestoelen. De tijd die gespendeerd wordt aan het tillen, transfers en routinewerk rondom het douchen en wassen is door het gebruik van een hoog-laag douchestoel met 68% gereduceerd. Dat is zeer positief!

Wanneer er gekeken wordt naar cliënten die met een lift geholpen worden, is er door inzet van een adequate hoog-laag verstelbare en verrijdbare douchestoel een besparing in tijd van zelfs 72%. Bij cliënten die niet geholpen worden met een lift is er een tijdsbesparing rondom wassen en douchen van 65%. Het belangrijkste effect naast de tijdswinst is een afname van het aantal werk gerelateerde klachten. Voor de start van het onderzoek waren er 10 medewerkers met klachten. Na 1 jaar werden er nog maar 5 blessures gemeld en in het tweede jaar waren alle medewerkers klachten- en blessurevrij.

Bron: Bornholm Instituut Denemarken> Ik ben geïnteresseerd in douchestoelen

Door Linda ten Katen

'Een goed advies begint bij de klant.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren