Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ergonomische hulpmiddelen voor een goede (thuis)werkplek

31 maart 2021
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 31 mrt. 2021
Ergonomische hulpmiddelen voor een goede (thuis)werkplek

Telewerk eist zijn tol

Het telewerken eist na een jaar zijn tol op de gezondheid van thuiswerkers. We zien een enorme stijging in het aantal RSI-klachten bij thuiswerkers, anders gezegd klachten door herhaaldelijke overbelasting. Dit is vaak te wijten aan een slechte houding bij het geïmproviseerd (thuis)bureau.

Nek- en schouderklachten zijn heel vaak het gevolg van een slechte houding aan een te hoog of te laag ingseteld bureau en de positionering van het beeldscherm. Bij het werken met de laptop zien we het gekend probleem dat men voorovergebogen in de bureaustoel gaat zitten. Dit heeft tot gevolg dat mensen letterlijk en figuurlijk het hoofd laten hangen. Dit is enorm belastend voor de ken- en schouderspieren. Wist je trouwens dat het hoofd 7% van het lichaamsgewicht uitmaakt? Gemiddeld zitten we zo'n acht uur per dag. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot fysieke klachten.

Ergonomische hulpmiddelen

Een laptophouder is een onmisbaar hulpmiddel om klachten aan nek, schouders en rug te voorkomen. Laptophouders kunnen zowel gebruikt worden op een vaste werkplek als op een flexibele werkplek in het kader van telewerk. Ontdek hier onze laptophouders.

Om een laptophouder te gebruiken, heb je een extern toetsenbord en computermuis nodig. Een goed ergonomisch toetsenbord moet compact en plat zijn. Je armen en handen mogen eigenlijk niet buiten schouderbreedte komen. Zo vermijd je het gebruik van wat we de 'grote moteriek' noemen. Je kan dit vergelijken met het dragen van een zware boodschappentas. Wanneer je zware voorwerpen ver weg van je lichaam vasthoudt, zal je snel merken dat dit geen natuurlijke houding is. Het voelt minder zwaar en pijnlijk aan wanneer je de tas tegen je lichaam houdt. Ontdek hier onze ergonomische toetsenborden.

Ergonomische muizen zorgen ervoor dat je de armen en handen minder gaat belasten. Wanneer je de armen en handen losjes laat rusten op het bereau, merk je dat je handen vanzelf een natuurlijke positie zullen aannemen met de handpalmen naar elkaar gericht. De verticale positie, zoals het geven van een hand wanneer dit weer mag, is namelijk de natuurlijke positie. Een verticale muis is van groot belang voor onder meer de houding van de vingers. Je kan dit vergelijken met het dragen van een handschoen die precies de grootte van je hand omarmt. Het zelfde geldt voor een goede ergonomische muis. Ontdek hier welke ergonomische muis bij jou past.

Werk jij met een laptop, maar beschik je niet over ergonomische hulpmiddelen? Kies dan voor een thuiswerkpakket. Onze thuiswerkpakketten helpen je om een gezonde werkhouding aan te nemen. Ontdek ze hier.

Wil je bepaalde producten testen of meer weten?

Geert Vindevogel
Health2work.be
[email protected]
03/8080 43 99

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert