Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Gezond beeldschermwerk bij thuiswerken

Gezond beeldschermwerk bij thuiswerken

We werken steeds meer thuis. Dit kan leiden tot meer rug-, nek-, pols- en elleboogklachten. Doordat we langdurig beeldschermwerk uitvoeren, creëren we belasting voor ons lichaam waar klachten uit voort komen. Gezond beeldschermwerk is van groot belang bij het verminderen en verhelpen van klachten. Benieuwd naar de gevolgen van langdurig beeldschermwerk? En ben je nieuwsgierig naar onze tips over gezond beeldschermwerk bij thuiswerken? Lees snel verder!

Wat is beeldschermwerk?

Er is sprake van beeldschermwerk wanneer een werknemer per dag twee uur of meer werkzaamheden achter een beeldscherm verricht. Beeldschermwerkers werken vaak uren achter elkaar, zittend in dezelfde houding.

Het belangrijkste bij beeldschermwerk is dat dit niet te lang achtereenvolgend gedaan mag worden. We raden aan om voldoende pauzes te nemen bij beeldschermwerk en maximaal twee uren opeenvolgend achter een beeldscherm te werken

Gevolgen bij langdurig beeldschermwerk

Bij werknemers die aangeven op een werkdag zes uur of meer beeldschermwerk te verrichten, werd in het afgelopen jaar bij een vijfde van de gevallen KANS geconstateerd. KANS is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en schouder die vaak gerelateerd zijn aan langdurig werken in dezelfde houding of een regelmatig herhaalde beweging tijdens het werk. Daarnaast gaat beeldschermwerk in veel gevallen gepaard met zittend werken, wat ook veel gezondheidsklachten kan veroorzaken. Tenslotte kan langdurig beeldschermwerk leiden tot stress.

Klachten voorkomen tijdens thuiswerken

Maar hoe voorkom je klachten tijdens het thuiswerken? Een gezonde en ontspannen werkhouding is sterk afhankelijk van een instelbare werkplek. Deze werkplek wordt voor een groot deel bepaald door je tafel en stoel. Lees onze blog ‘Voorkom rug- en nekklachten bij langdurig thuiswerken’ voor tips over het creëren van een ergonomische werkplek thuis.

Naast een goede werkplek, zijn er nog meer elementen die bijdragen aan een gezond werkklimaat. Lees hier onze vier tips voor gezond beeldschermwerken op jouw thuiskantoor:

  • Probeer beeldschermwerk te beperken tot maximaal zes uur per dag.
  • Neem regelmatig (kleine) pauzes van het werken met een beeldscherm. Streef ernaar elk halfuur even op te staan om te telefoneren of een kopje koffie te halen.
  • Zorg voor afwisseling in je werktaken en werkhouding. Wissel zittend en staand werken bijvoorbeeld eenvoudig af door gebruik te maken van een zit-sta bureau
  • Geef klachten op tijd aan om verergering te voorkomen. Denk aan klachten aan spieren of gewrichten, oogklachten, hoofdpijnklachten of stressklachten zoals spanning of angst.

Thuiswerkplekcheck

Nieuwsgierig naar de handvaten om zowel thuis als op je werk gezond achter je beeldscherm te kunnen werken? Bij een Thuiswerkplekcheck geven onze ergonomisch adviseurs tips over hoe jij je thuiswerkplek gezonder kan maken. Doe hier de Thuiswerkplekcheck!

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert