Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voorkom nek- en rugklachten door thuiswerk

Voorkom nek- en rugklachten door thuiswerk

De keukentafel, de zetel en zelfs het bed zijn de laatste maanden omgedoopt tot werkomgeving, vaak met weinig aandacht voor ergonomie. Kinesisten draaien dezer dagen overuren, zo schrijft gva.be. Dit heeft veel te maken met de toenemende vraag naar hulp bij nek-, rug- en schouderklachten. Wat kun je doen om nek- en schouderklachten te voorkomen? En hoe creëer je thuis een ergonomische werkplek?

Ontvang het stappenplan gezond telewerken


Toename klachten bij thuiswerken

Kinesisten draaien overuren(gva.be). Nu we thuis een bureau moeten improviseren door het telewerken, zitten we zelden in een ideale houding. We bewegen ook veel minder. Dat werkt die klachten in de hand.

Kinesist Stef Claessens (29) werkt in Brasschaat bij Kineteam. “In andere tijden werk ik voornamelijk met problemen in de knieën. Vandaag komen 11 van de 19 patiënten die ik behandel voor rugklachten. Dat is niet uitzonderlijk in deze tijden. Bij collega’s ligt die verhouding zelfs nog hoger.”

Tegelijkertijd verwachten Belgen die momenteel thuiswerken, dit ook na de coronacrisis vaker te gaan doen. We zien dat het ziekteverzuim nog nooit zo hoog is geweest als nu, een deel daarvan heeft een relatie met werkhouding. Een tijdje thuiswerken aan de keukentafel is niet zo'n probleem, maar als het langer aanhoudt, kan dit zorgen voor serieuze klachten. Lees verder hoe je deze klachten kunt voorkomen.

Pak de oorzaak aan: goed meubilair nodig

Kinesisten kunnen patiënten wel helpen en klachtenvrij maken, maar de vraag is hoelang dat duurt. “Als er niks wordt gedaan aan de oorzaak, mag je nog de beste kinesist zijn, dan nog zullen de klachten gewoon terugkomen”, zegt Stef.

Stef: “We moeten dus meer gaan nadenken over hoe we thuis goed kunnen werken. Een goede bureaustoel kan al veel doen, maar daar heeft niet iedereen het budget voor. Werkgevers zouden misschien bureaustoelen kunnen vrijmaken voor werknemers thuis.”

De basis van een gezonde werkplek: tafel en stoel

Een gezonde en ontspannen werkhouding staat en valt met een instelbare werkplek. Dit wordt voor een groot deel bepaald door je tafel en stoel. De hele dag op een harde (keuken)stoel zitten zorgt voor druk op de benen. Zit je op een te lage stoel en aan een hoge tafel? Dan zorgt dit voor opgetrokken armen en extra belasting op je nek- en schouderspieren.

Verstelbaar bureau en instelbare bureaustoel

Wij adviseren om als werkgever te voorzien in verstelbare bureaus en ergonomische instelbare bureaustoelen. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld door ruimtegebrek, kun je proberen de zithouding te verbeteren. Zoek naar een stoel in huis die het beste past qua zithoogte. Oftewel een stoel, waarbij de zithoogte ten opzichte van de tafel zorgt dat je de schouders zo min mogelijk hoeft op te tillen.

Voetensteun

Bungelen je benen? Zorg dan voor een goede voetensteun. Wat al kan helpen is een stevige schoenendoos, trapje van de kinderen of een ergonomisch gepositioneerde voetensteun.

Zithoogte

Heb je geen bureaustoel van kan je je stoel op creatieve wijze verhogen met zoals een kussen op de stoel of verhogers onder de pootjes. Schuif goed aan met de stoel zodat je in een houding zit waarbij de schouders ontspannen zijn en de onderarmen ontspannen op tafel liggen.

Voorkom een gespannen nek met een laptopstandaard

Werk je achter een laptop dan zit je vaak krom en voorovergebogen en is er een hoge statische belasting van je nek en schouders. Doe je dit een paar uur dan heb je al snel spiervermoeidheid of klachten in de rug, armen, nek en schouders. Wil je deze klachten voorkomen? Maak dan gebruik van een laptopstandaard, een compact toetsenbord en een losse muis. In de Arbeidsomstandighedenregeling staat zelfs genoemd dat bij beeldschermwerk, waar overigens sprake is van is als je meer dan 2 uur per dag achter een scherm werkt, een scherm gemakkelijk verstelbaar en kantelbaar moet zijn en een toetsenbord geen geheel mag vormen met het scherm. Een laptopstandaard met los toetsenbord maakt het mogelijk de werkplek naar jouw lichaam aan te passen en je voorkomt een gebogen houding.

Blijf in beweging

Hoe goed je ook zit, herstelmomenten en bewegen is belangrijk. Thuis zit je langer en vaker, de loopafstanden naar een toilet of de koffie zijn vaak kort. Met een luchwandeling ben je goed bezig, ook kan je zoeken naar mogelijkheden om tijdens het werk vaker te staan.

Inspiratie voor de thuiswerkplek

Onderstaand een aantal van onze ergonomische thuiswerkproducten. Navigeer direct naar ons volledige aanbod.

Voorkom uitval van je medewerkers

Ook de huisdokters krijgen meer vragen rond rug-, en nekklachten (gva.be). “Dat is een heel logisch gevolg van het thuiswerken. Daar moeten we in de toekomst meer aandacht voor hebben”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsengroep Domus Medica.

Roel van Giel, voorzitter van huisartsengroep Domus Medica:

“Klachten kunnen op de lange termijn ook chronisch worden. Dat heeft zowel effect op onze werksituatie als op onze vrije tijd. De laatste jaren is er sterk ingezet op een betere werkomgeving. Diezelfde inspanning moeten we ook doen richting de thuissituatie, naarmate we meer gaan thuiswerken.”

Een ergonomische werkplek is de investering zeker waard! De verstelbare werkplek voorkomt klachten, waardoor je medische kosten en ziekteverzuim vermijdt.

Kosten zieke werknemer gemiddeld 200 tot 400 euro per dag

Wist je dat de kosten van een zieke werknemer gemiddeld oplopen van 200 tot wel 400 euro per dag (wisl.be)? Dit zijn enkel nog maar de directe kosten. Denk ook aan de indirecte kosten. Stel een medewerker verzuimt door fysieke klachten. Zijn of haar afwezigheid moet worden opvangen door een collega of vervangende kracht. Uit onderzoek blijkt dat dit soort ongeplande werkzaamheden leidt tot een productiviteitsverlies van 30%. Uiteindelijk is verzuim duurder dan de aanschaf van een ergonomische thuiswerkplek. Daarbij levert een duurzame oplossing voor de klachten van de werknemer waardering en vertrouwen op. Met het verdwijnen van de klachten verschijnen bevlogenheid en gedrevenheid van de werknemer. De aanschaf van een ergonomische werkplek draagt bij aan het comfort en werkplezier van de gebruiker.

Stappenplan gezond thuiswerken

In dit gratis aan te vragen stappenplan staat hoe je op een gezonde manier thuis je werkplek kunt instellen en ontvang je tips om het thuiswerken zo efficiënt mogelijk te maken. Zo heb je meteen een checklist om gezond te kunnen telewerken.

Ontvang het gratis stappenplan
Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert