Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe is de akoestiek in jouw werkomgeving?

08 januari 2018
Hoe is de akoestiek in jouw werkomgeving?

Een kantoortuin bevordert de interactie en kennisdeling tussen jou en je collega’s. Maar pas op! Geluidsoverlast ligt op de loer en rumoer op de werkvloer is een grote irritatiefactor op kantoor. Slechte akoestiek heeft invloed op je gemoedstoestand en productiviteit. Recente onderzoeken tonen aan dat maatregelen om geluid te verminderen tot minder stress leidt.

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht.

akoes·tiek (de; v)

  • de leer van het geluid
  • de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden

Akoestiek is van grote invloed op het welzijn van mensen. Zo kan geluid ervoor zorgen dat je je niet kunt concentreren. Dit heeft een negatieve invloed op de productiviteit van jou en je collega’s.

We kunnen op locatie langskomen om het geluid in de ruimte op te meten, aan de hand van de galm. Nagalm is de belangrijkste verschijningsvorm van galm. De nagalm beschrijft de afname van een geluidsveld in een ruimte na het uitschakelen van de geluidsbron. Denk bijvoorbeeld aan een wensput waarin je je wens roept. Je wens galmt nog een tijdje na, terwijl jij al klaar bent met het uitspreken van de wens.

Voordelen van goede akoestiek

Mensen zijn van nature gevoelig voor onderbreking. Iedere onderbreking zorgt volgens Leesman voor 10 tot 15 minuten concentratieverlies2. Onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm1 toont aan dat het verbeteren van de geluidsomgeving in een open kantooromgeving zorgt voor 30% minder afleiding en stress. Het onderzoek vond plaats in twee verschillende geluidsomgevingen, zonder dat medewerkers hier vanaf wisten. In ruimte 1 werd de akoestiek verbeterd en in de tweede ruimte werd de akoestiek juist verslechterd. Gedurende het onderzoek werden de geluidscondities van de twee ruimtes een paar keer omgewisseld. Werknemers worden sterk beïnvloed door de geluidsomgeving in een open kantooromgeving. De akoestische verbeteringen in de beide ruimte resulteerde in:

  • 30% minder verstoringen in het algemeen
  • 29% minder verstoringen dichtbij
  • 22% minder verstoringen op afstand
  • 15% minder cognitieve stress

Goede akoestiek in open kantoor leidt tot 30% minder afleiding en stress

Een goede akoestiek in een werkomgeving doet veel met jou en je collega’s. Denk alleen al aan het betere spraakverstaanbaarheid en een betere concentratie. Uiteindelijk levert het minder ziekteverzuim op en zijn je medewerkers gelukkiger op het werk. Uit onderzoek van de University of Warwick blijkt dat gelukkige medewerkers 22% productiever zijn dan ongelukkige collega’s. De moeite waard om in ieder geval te zorgen voor een goede akoestiek op de werkplek.

Akoestiekscan

Ben je benieuwd of je productiviteit van je medewerkers op een positieve manier kunt beïnvloeden? Laat een akoestiekscan uitvoeren om te ontdekken hoe het met de akoestiek in jouw werkomgeving is gesteld.

Vraag een akoestiekscan aan

De resultaten van de akoestiekscan laten zien wat de weerkaatsing is van de galm en waar de galm vandaan komt. Doel is om inzicht te krijgen in de huidige situatie wat betreft de akoestiek. Op basis hiervan kan een advies worden gegeven hoe de akoestiek op locatie kan worden verbeterd, mocht dit nodig zijn.


Meer informatie:
1 http://www.ecophon.com/nl/akoestische-oplossingen/kennisbank-akoestiek/Bij-de-planning-van-een-goede-geluidsomgeving/the-sundyberg-study/

2 Onderzoek in Leesman-review

Sjak de Vries
Sjak de Vries

Deze rasechte Fries is geboren en getogen in Dokkum. Als teamleider geeft Sjak leiding aan de afdeling binnendienst. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het klantcontact met een aantal klanten in het westen van het land. "Ik vind het leuk om met zoveel verschillende personen te maken te hebben. Ik coach collega’s en help klanten met een hulpvraag."

Ga naar alle blog berichten van Sjak