Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe kan je als werknemer zonder klachten blijven thuiswerken?

Hoe kan je als werknemer zonder klachten blijven thuiswerken?

De voordelen van thuiswerken zijn ons intussen ruim bekend. We kunnen het woon-werkverkeer enkele dagen per week achter ons laten en hebben zo meer tijd voor andere activiteiten. Bovendien kunnen we zonder afleiding door collega’s thuis zelfs productiever en efficiënter werken. Met de juiste hulpmiddelen kunnen deze voordelen optimaal benut worden.

Het thuiskantoor blijft vooralsnog een aanvulling op de kantooromgeving op het werk. Dat betekent in veel gevallen dat werknemers thuis nog niet over de ergonomische middelen beschikken om gezond thuis te werken. Wanneer georganiseerd thuiswerken na de pandemie een blijver is, dreigen heel wat werknemers klachten te ontwikkelen door een gebrek aan ergonomische organisatie. Sinds het begin van de pandemie zien we een enorme toename in nek- en rugklachten.

Een ergonomische bureaustoel

Om klachtenvrij thuis te werken, zijn een aantal ergonomische hulpmiddelen onontbeerlijk. Veel thuiswerkers hebben al geïnvesteerd in een gezonde thuiswerkplek. Een ergonomische bureaustoel kan erg veel klachten doen afnemen en voorkomen in de toekomst. We namen de proef op de som bij een koppel dat al sinds het begin van de pandemie van thuis werkt. Zij gaven hun thuiskantoor een ergonomische upgrade.

"Na meer dan een jaar thuiswerken, hebben we onszelf elk een bureaustoel cadeau gedaan. Het is de investering echt wel waard. Wat ons vooral aansprak bij Health2Work was de proefperiode. Zo konden we uitgebreid testen of de bureaustoel voor ons geschikt was. In afwachting tot de nieuwe bureaustoel bij ons geleverd werd, kregen we een demomodel ter beschikking. Ik had tijdens het thuiswerken wat klachten ontwikkeld aan mijn nek en schouders. Deze zijn door deze bureaustoel verholpen.”

- Nicky en Peter (Yield Consulting)

Nicky en Peter kochten na een proefperiode elk een bureaustoel om van thuis te werken. Voor hen bleken de RH Logic 300 en RH Logic 400 de perfecte ergonomische oplossing. Ze werken thuis samen in een gemeenschappelijk thuiskantoor. De uitgebreide instelbaarheid van de Logic bureaustoelen vormde de geschikte oplossing voor hen. De RH Logic 300 heeft een lagere rugleuning dan de RH Logic 400. Deze twee bureaustoelen vormen een perfecte combinatie als de bureaustoelen thuis bij elkaar moeten passen, maar de gebruikers een andere lichaamslengte hebben.

Verminder nek- en rugklachten met een scherm op ooghoogte

Naast een ergonomische bureaustoel, zijn er ook andere hulpmiddelen die klachten kunnen verhelpen of vermijden. Om rug-en nekklachten te voorkomen, is het belangrijk dat de gebruikte beeldschermen op ooghoogte staan. Een vaste computer kan je eenvoudig verhogen door er een monitorstandaard onder te plaatsen. Een laptop kan je op ooghoogte instellen door middel van een laptophouder in combinatie met een extern toetsenbord en computermuis. Dit zijn relatief kleine veranderingen die een wereld van verschil kunnen maken voor een thuiswerker.

We legden ons oor te luisteren bij een thuiswerker. Nicolas werkte op kantoor steeds met een beeldscherm op ooghoogte. Toen thuiswerken verplicht werd, ontwikkelde hij nekklachten door in een voorovergebogen houding voor zijn laptop te zitten. Nicolas schafte zich de Cricket laptophouder aan.

“Ik was op zoek naar een stabiele en compacte laptophouder om zonder nekpijn van thuis te werken. Dat de Cricket zo eenvoudig om te vouwen is, maakt dat ik hem overal mee naartoe kan nemen. Ook als ik binnenkort weer op zakenreis zou gaan, neem ik hem gewoon mee.”

- Nicolas

Had je graag advies gehad over de juiste ergonomische hulmiddelen om gezond van thuis te werken? Wens je een product op proef uit te testen voor 30 dagen? Neem contact met ons op!

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert