Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe richt je de perfecte thuiswerkplek in?

10 maart 2020
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 14 jul. 2021
Hoe richt je de perfecte thuiswerkplek in?

Door de coronacrisis is het aantal thuiswerkers in ons land verdubbeld (vtr.be). Waar vorig jaar 22 procent van de Belgen één of meerdere dagen van thuis uit werkte, loopt dat op dit moment op tot 45 procent. Eén op de vijf van de telewerkers werkt nu zelfs élke dag van thuis uit. Ondanks de groei van telewerken laat de thuiswerkplek vaak te wensen over. Ergonomie is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je thuis gaat werken, met alle gevolgen van dien. Hoe zorg je voor een gezonde thuiswerkplek?

Download direct het gratis stappenplan gezond telewerken


Soorten telewerk

Er is sprake van telewerken wanneer je werkt buiten de bedrijfslocatie en gebruik maakt van informatie- en communicatietechnologie. Telewerken kan incidenteel of op structurele basis voorkomen. In deze blog richten we ons op thuiswerken op structurele basis. Structureel thuiswerken wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Wie is verantwoordelijk voor de werkplek?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de apparatuur en infrastructuur die nodig is voor telewerken. Hierbij wordt vaak vooral gedacht aan een laptop en een internetverbinding, maar ook ergonomische producten worden hieronder verstaan. Indien de werknemer hierin zelf voorziet, heeft deze recht op een onkostenvergoeding.
De afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Het standpunt van de Vlaamse Ergonomie Vereniging is dat een werkgever steeds moet voorzien in een minimum uitrusting bij thuiswerk. Dit staat los van de schriftelijk overeenkomst.

Rechten en plichten

Telewerken brengt ook rechten en plichten met zich mee. De werkplek thuis valt, net als je werkplek op kantoor, onder codex VIII-2 Beeldschermen. Deze beschrijft een minimum aan ergonomische eisen om veilig en gezond te kunnen werken. Inmiddels is er zelfs een tijdelijk cao over telethuiswerk. In januari sloten werkgevers en vakbonden in de Nationale Arbeidsraad een tijdelijke cao over telethuiswerk. Cao nr. 149 loopt tot 31 december 2021 en verplicht ondernemingen die nog geen kader voor telewerk hebben opgezet, dit nu te doen.

Is je thuiswerkplek ergonomisch?

Het is belangrijk om eens kritisch naar je thuiswerkplek te kijken. Naast het voorkomen of oplossen van fysieke klachten, ben je met een goed ingerichte werkplek ook productiever. En die productiviteit komt natuurlijk goed van pas! Met onderstaande aandachtspunten en praktische tips zorg je voor meer beweging en een betere werkplek - en dus meer productiviteit en minder fysieke klachten.

Aandachtspunten om thuis ergonomisch te werken

In tegenstelling tot op je kantoor heb je thuis vaak minder faciliteiten. In de praktijk zien we regelmatig dat mensen werken aan hun keukentafel. Vaak is de werkplek ergonomisch gezien niet goed uitgerust en neem je al snel een verkeerde houding aan tijdens het werken. De Vlaamse Ergonomie Vereniging lanceerde een consensus rond “Ergonomie en telewerken”. Om thuis goed te kunnen werken is het belangrijk dat de werkplek is in te stellen, zodat je ergonomisch kunt werken. Denk aan het volgende:

  • Verstelbare bureaustoel
  • Voldoende grote tafel
  • Voldoende groot scherm
  • Apart toetsenbord en muis
  • Afgezonderde ruimte
  • Voldoende licht en dieptezicht

Een goede werkhouding!

Werk je met een laptop, dan is het grootste gevaar dat je voorover gebogen gaat zitten en jezelf dubbelvouwt achter het scherm. Een eenvoudige oplossing is om je laptop in een laptophouder te plaatsen. De laptop staat nu op de juiste hoogte, waardoor je nekklachten voorkomt. Sluit een toetsenbord en muis aan op je laptop. Het gebruik van een los toetsenbord en muis vermindert de nekbelasting en het levert een comfortverbetering op. De moeite waard!

Zorg voor beweging

Als je lekker bezig bent, vergeet je al gauw de tijd en voor je het weet zit je vier uren achter elkaar in dezelfde houding. Dit is funest voor je lichaam. Een paar tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Plaats je koffieapparaat ver weg. Het is goed om af en toe van je stoel te komen voor een kop koffie.
  • Sta op als je belt, hierdoor krijg je meer lucht, kun je beter nadenken en ben je productiever. En je bent weer even in beweging.

Planten op je werkplek

Je brengt veel tijd door op je werkplek, zorg daarom voor voldoende daglicht en plaats je bureau bij het raam. Het liefst haaks op het raam zodat je niet in het zonlicht hoeft te kijken. Plaats daarnaast een aantal planten in de werkruimte. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Daarnaast maken planten de ruimte een stuk gezelliger.

Stappenplan gezond telewerken

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Onze ergonomische adviseurs kijken graag met je mee. Health2Work vindt het belangrijk dat je op een ergonomische verantwoorde manier thuis aan het werk kunt. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Download daarom ons gratis stappenplan Gezond thuiswerken. In dit gratis aan te vragen stappenplan staat hoe je op een gezonde manier thuis je werkplek kunt instellen en ontvang je tips om het thuiswerken zo efficiënt mogelijk te maken. Zo heb je meteen een checklist om gezond te kunnen telewerken.

Download ons gratis stappenplan gezond telewerken

Bronnen

Baert, D. (2019, 19 september). Meer dan 1 op de 5 Belgen doet aan telewerken: wat zijn de voor- en nadelen van een dagje thuiswerken? Geraadpleegd van vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/18/meer-dan-1-op-de-5-belgen-doet-aan-telewerken-maar-wat-zijn-de/

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert

Relevante blog posts

Kies de juiste ergonomische muis!
Kies de juiste ergonomische muis!

Door intensief en langdurig gebruik van de muis kunnen gezondheidsklachten aan nek, schouder, pols en onderarm ontstaan. Kies dus de juiste muis! Lees in deze blog hoe je d...

Heb jij de juiste zithouding?
Heb jij de juiste zithouding?

Een goede stoel geeft geen garantie dat je er ook goed op zit. Daarom worden stoelen bij levering altijd door één van onze medewerkers persoonlijk ingesteld. Zit jij nog go...