Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe stimuleer je bewegen op het werk?

Hoe stimuleer je bewegen op het werk?

Hoeveel uur per dag zit jij stil? Grote kans dat je zit terwijl je dit artikel leest. Het is bekend dat langdurig zitten slecht is voor je gezondheid. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht: je begint je dag zittend aan het ontbijt, je zit achter de computer, bij een overleg, onderweg in de auto en thuis in de zetel. Tijd om in beweging te komen!

Langdurig zitten op het werk

Vlaamse volwassenen zitten dagelijks gemiddeld 8,3 uur. Dat is 57 procent van hun dag, slaapuren niet meegerekend. Wanneer zitten we het meest volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven? Als we werken! Zo brengen Vlaamse bedienden en kaderleden maar liefst 70 procent van hun werktijd door op hun bureaustoel. Na een drukke werkdag al dat zitten proberen te compenseren met sporten telt niet, want dan is de zitschade al een feit. Wie tijdens de werkdag regelmatig beweegt kan allerhande gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes voorkomen.

Bewustwording en hulp van de werkgever

Meer beweging begint bij je eigen kennis en overtuiging om iets aan je zitgedrag te veranderen. “Als die motivatie er niet is, dan blijft alles bij het oude”, zegt An Bogaerts, projectmanager van het portaAL expertisecentrum voor gezond bewegen van de KU Leuven (bron:nieuwsblad.be).

Volgens de bewegingsexpert An is er hulp nodig van je oversten. Stel, je bent zelf gemotiveerd om rechtstaand te werken of over de middag naar buiten te gaan, maar er is geen ondersteuning vanuit je sociale omgeving, dan wordt het moeilijk. Volgens bewegingsexpert An Bogaerts, bestaat er dan de kans dat je het gedrag van je collega’s overneemt en je motivatie al gauw vermindert.

Zit sta werkplekken in bedrijvencentrum de Punt
Zit sta werkplekken in bedrijvencentrum de Punt

Creëer beweegkansen op de werkvloer

Met name ons werk is een belangrijke bron van lang zitten. Als de tafel in de vergaderruimte in hoogte verstelbaar is, dan zal een meeting al sneller rechtstaand verlopen. Ook het beleid speelt hierin een rol: wat zijn de interne afspraken rondom een vergadering? Welke werkplekvoorzieningen zijn er?

Geef prioriteit aan de beweegkansen op je werkplek. Belangrijk is dat is de werkplek uitnodigt tot beweging. Ben je iemand die makkelijk drie uur aan je computer zit? Probeer de zittijd af te bouwen tot je na een tijdje gewoon bent om het half uur even recht te staan. Gebruik een app of software om je hierbij te helpen. WORK & MOVE-software is hiervan een goed voorbeeld. WORK & MOVE is je persoonlijke coach die ervoor zorgt dat je voldoende afwisseling hebt tijdens geconcentreerd beeldschermwerk en voldoende mentale én fysieke beweging krijgt.

Producten die uitnodigen tot beweging

Kies voor meubilair dat beweging stimuleert. Schaf bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel aan met een schommelmechanisme. Zo’n mechanisme zorgt ervoor dat vier keer meer beweegt dan in een reguliere bureaustoel. Zorg voor afwisseling met een zit sta bureau en dynamisch kantoormateriaal. Een Swopper, bureaufiets of zadelkruk is hier ideaal voor. Bekijk al onze producten die beweging op de werkplek stimuleren. Dynamisch kantoormateriaal zal ervoor zorgen dat je al zittend, fietsend en staand gaat bewegen. Dit is goed voor je bloedsomloop en, dit zal je werkgever graag horen, het is héél goed voor je productiviteit en concentratie!

Vaker de trap nemen en al wandelend vergaderen

Naast dit kun je ook gewoon wat vaker de trap nemen dan de lift of een wandeling maken tijdens de lunch of al wandelend vergaderingen houden. Wist je dat staand vergaderen tot 34% tijdswinst kan opleveren!? Waarom aan je collega vragen om een kop koffie mee te brengen? Dat kan je toch ook zelf? Zet je printer, vuilbakje et cetera niet bij je in de buurt maar net iets verder zodat je moet rechtstaan en ernaartoe lopen. Zo kom je wel aan je die belangrijke beweging tijdens je werkdag!

Producten kosteloos uitproberen op de werkvloer

Wist je dat je onze producten 30 dagen kosteloos kunt testen in je eigen werkomgeving? Zo ontdek je zelf wat bij jou en / of je organisatie past. Liever persoonlijk even bespreken wat er mogelijk is? Bel 03 808 43 99 of neem contact op via onderstaand formulier.

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert