29 november 2018

In de vorige blog heb je kunnen lezen over gezond laptop werken, maar er wordt tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van tablets. Een tablet is gemakkelijk mee te nemen en ook nog eens gebruiksvriendelijk. Het nadeel van een tablet is dat er geen muis/toetsenbord meegeleverd wordt en dat vaak ten koste gaat van de werkhouding. In deze blog leggen wij uit hoe je een tablet het beste kunt gebruiken en nekklachten kunt voorkomen wanneer er langdurig mee gewerkt wordt.

 

Hoe werk je comfortabel met een tablet?

Het gebruik van een tablet leidt tot een grotere buiging van de nek vergeleken met een laptop of desktop. Dit komt doordat het gebruik van een tablet vaak zonder standaard gebruikt wordt. Daarnaast is typen op een tablet vaak langzamer dan op een toetsenbord. Om comfortabel met een tablet te werken is een extern toetsenbord en een muis noodzakelijk.

Bart werkt voor een online marketingbureau en is veel onderweg bij klanten en werkt daardoor op verschillende locaties. Bart is een tablet gebruiker die inmiddels in bezit is van de Ergo-Q Hybrid Stand. Hij zegt hierover het volgende: "Ik gebruik mijn tablet niet alleen voor ‘s avonds op de bank, maar ook voor mijn werk. Ik ben veel onderweg en een tablet is dan ontzettend gebruiksvriendelijk. Wel merkte ik na een tijdje dat ik last kreeg van mijn nek. Ik wist dat het te maken had met mijn houding, maar wist niet wat ik er tegen moest doen. Ik ben een online zoektocht gestart naar de oorzaak en kwam daarna al snel bij Health2Work terecht." 

Wat is een tabletnek?

Doordat de buiging van de nek groter is bij het gebruik van een tablet, zorgt dit voor een onnatuurlijke kijkhoek. Een hoofd weegt 7% van het lichaamsgewicht, wanneer je je nek buigt in een hoek van 45 graden neemt de druk op de nekwervels toe en staat het gewicht van het hoofd zelfs gelijk aan zo’n 22 kilo! Niet zo vreemd dat deze onnatuurlijke houding voor nekklachten zorgt bij veel tabletgebruikers. Voor dagelijkse werkzaamheden langer dan 2 uur wordt het gebruik van een tablet afgeraden. Een laptop is dan meer geschikt.  

"Ik merkte dat ik tijdens het werken met mijn tablet, steeds sneller last kreeg van mijn nek. Ik heb mij laten adviseren door één van de ergonomische adviseurs bij Health2Work. Hij kwam met het idee om een speciale tablet houder aan te schaffen met een draadloos toetsenbord en muis. Ik heb de Ergo-Q Hybrid Stand eerst 30 dagen gratis getest en merkte na één week al verschil." Aldus Bart.

Tablet NekVoordelen volgens Bart:

 • Makkelijk mee te nemen in mijn tas. Samen met het toetsenbord en de muis is het een compact pakketje.
 • Ik kan overal werken waar ik wil en het gemakkelijk opzetten! Absoluut gebruiksvriendelijk.
 • Ik kan de hoogte zelf instellen en heb daardoor geen nekklachten meer.
 • Overal waar ik kom krijg ik reacties op de tablethouder en vooral bij zakenrelaties is het een leuk gespreksonderwerp.

Welke tabletstandaard is geschikt voor welke situatie?

De keuze voor een tabletstandaard is afhankelijk van je situatie en je smaak. Ben je veel onderweg of heb je een vaste werkplek? Onderstaand een overzicht van een aantal tabletstandaards.

Situatie Soort tablethouder
Gemakkelijke verplaatsing van werkplek.
Geschikt voor laptops (t/m 17"),
hybride apparaten zoals:
Microsoft Surface Pro 4
(met lockfunctionaliteit Ergo-Q Hybrid) 
én voor diverse tablets zoals:
 • Galaxy Tab A 10.1, Tab 3 en Tab S2 9,7"
 • IPad 2017, iPad Pro en iPad Air 2
 • Surface Pro 3 (alleen zonder mogelijkheid lockfunctionaliteit Ergo-Q Hybrid).
Ergo-Q Hybrid
 • Instelbaar in 4 hoogtestanden voor tablet.
 • Multifunctioneel: geschikt voor tablet en hybride laptop.
 • Lockfunctionaliteit.

 

Ergo-Q Hybrid

Gebruik onderweg en
op mobiele werkplekken.
Geschikt voor tablets van 9.7 tot
10.5 inch (max. afmetingen tablet: 320 x 195 mm)

Tabletriser tablethouder 
 • Tablet is 360 graden draaibaar en makkelijk af te nemen.
 • Draagt als een koffertje en biedt ruimte voor je toetsenbord.
 • Traploos instellen van juiste hoek en hoogte van de tablet.
Tabletriser tablethouder en case in 1

Gebruik onderweg, mobiele werkplekken,
plekken met weinig ruimte
Geschikt voor een 10-15 inch laptop,
7-12 inch tablet en reguliere smartphones.

Cricket laptop/iPad houder
 • Licht en klein.
 • In hoogte verstelbaar.
 • Inklapbaar tot handzaam formaat.
Cricket laptop/iPad houder

M-Board 870M-board 870 Toetsenbord

De M-board 870 is een draadloos bluetooth mini- compact toetsenbord. Door het compacte ontwerp is de reikafstand naar de muis kleiner, wat klachten aan de arm en schouder kan voorkomen. Het toetsenbord is compact en weegt slechts 386 gram. Het toetsenbord is voorzien van multi-pairing. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om snel te switchen tussen je computer, tablet en smartphone. Het M-board 870 toetsenbord kan tot en met acht verschillende apparaten onthouden. 


Contour UniMouseContour UniMouse 

De Contour UniMouse verticale muis is een volledig instelbare muis. De UniMouse is universeel, omdat de muis op elke handmaat aangepast kan worden. Je kunt de verticale positie van de muis verstellen tussen 35 en 70 graden. Daarnaast is het duimplateau naar wens in te stellen. De draadloze variant is geschikt om te gebruiken bij een tablet. 

 

Probeer net als Bart de Ergo-Q Hybride Stand

Bij Health2Work is het mogelijk om producten 30 dagen te testen. Op die manier kun je in je eigen vertrouwde omgeving het hulpmiddel testen en kijken of het gewenste effect er is. 

> Probeer 30 dagen gratis in je eigen werkomgeving

Door Joël van der Ploeg

'Samen tot een gepaste oplossing komen'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren