Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hybride werken: wat houdt het in?

Hybride werken: wat houdt het in?

Er vindt een verschuiving plaats in ergonomieland. Door de komst van het coronavirus zijn diverse trends en ontwikkelingen op het gebied van werkomgevingen en hybride werken in een stroomversnelling geraakt. Steeds meer werknemers kunnen zelf hun werkplek kiezen, op basis van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hoe dit precies werkt? Lees snel verder.

Hybride werken: wat houdt het in?

Na een jaar telewerk bereiden werknemers en werkgevers zich voor op het kantoor van de toekomst. ‘Hybride werken’ lijkt daarmee het buzzword binnen het bedrijfsleven te worden. Na de coronacrisis zal er meer van thuis gewerkt worden, maar niet op dagelijkse basis. Dat weten we al. De ene dag werk je van thuis, de andere op kantoor. Toch is die afwisseling niet zo eenvoudig is als ze lijkt. Bedrijven die hybride werken op een goede manier organiseren en faciliteren krijgen de wind vol in de zeilen wat betreft werkflexibiliteit, aldus hoogleraar Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven).

Ruim de helft van de thuiswerkers heeft last van nek- en rugpijn door niet-ergonomische thuiswerkplekken. Ook mentaal heeft thuiswerk grote gevolgen. De langere schermtijd maakt de werkweek erg uitputtend. Het is immers erg verleidelijk om iets langer te blijven zitten achter je computer. Voor deze problemen bestaat er een oplossing. Wanneer we deze problemen verhelpen, kan telewerk als steunpilaar van hybride werken een positief verhaal blijven.

De voordelen van Hybride Werken

Hybride Werken combineert de beste elementen van kantoor- en thuiswerken. Wat leidt tot:

  • Meer werkplezier; de werknemer heeft meer regie over zijn werkomgeving en werkdag.
  • Hogere productiviteit; de juiste werkomgeving wordt gecombineerd met de bijpassende taak
  • Een bijdrage aan een duurzame maatschappij; minder woon- werkverkeer door het verhoogde thuiswerken
  • Hogere productiviteit; de werkomgeving sluit beter aan bij de taken, wat leidt tot meer focus en verhoogde resultaten

Wat betekent Hybride Werken voor kantoor?

Met de komst van het thuiswerken verandert de rol van het kantoor. Het traditionele concept van de werkplekkenfabriek verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Zowel aan de functie van het kantoor als aan de herkomst stellen we andere eisen.

Kantoor als ontmoetingsplek

Hybride werken moet worden afgestemd op de werknemers en de bedrijfsactiviteit. Een gezonde werkomgeving, zowel thuis als op kantoor, is het ankerpunt van hybride werken. Alles staat of valt met een werkplek die werknemers ondersteunt bij hun beroepsactiviteit. Kantoren krijgen een andere invulling en inrichting na de coronacrisis. Het kantoor van de toekomst moet een ruimte zijn waarin mensen elkaar ontmoeten. Het moet een bron van energie worden, waar actief kan worden.

Vitaliteit en circulariteit

Daarnaast wordt moeite gedaan om de vitaliteit van de medewerker te bevorderen en staat circulariteit centraal: fysiek verantwoord zitten, staan en lopen op meubilair waarvan de herkomst is te herleiden.

Ontdek het Circulaire Ontmoetingskantoor


Wat betekent Hybride Werken voor thuiswerken?

Om het hybride project te doen slagen is een ergonomische thuiswerkplek voor je werknemers van cruciaal belang. Zorg als werkgever voor een zit-sta bureau of werkstation voor het thuiswerk. Beweging en staand werken verhogen de concentratie en productiviteit. Een ergonomische bureaustoel die je ondersteunt bij geconcentreerde taken is een must. Een laptophouder die ervoor zorgt dat je niet voorovergebogen naar je scherm kijkt, kan veel nek- en rugklachten indammen. Een verticale muis bewaakt de natuurlijke houding van je hand, pols en arm, zodat je klachten kan voorkomen. Door als bedrijf werk te maken van een ergonomische werkplek kan het ziekteverzuim worden ingedijkt en gaan je medewerkers op een gezonde manier aan de slag, ook thuis.

Alles voor een gezonde thuiswerkplek


Wat is de ideale verhouding tussen thuiswerken en op kantoor werken?

De ideale verhouding tussen thuiswerken en kantoor is niet te definiëren. Het is belangrijk om het type taak en bijbehorende doel centraal te stellen en gebaseerd daarop de werkomgeving te bepalen. Hierdoor is er altijd sprake van maatwerk.

Ontdek ons productaanbod

Wat betekent Hybride Werken voor jouw organisatie? Health2Work faciliteert en denkt mee over Hybride Werken, zodat medewerkers gezond en efficiënt aan de slag blijven en werkgevers volledig ontzorgd worden.

Bekijk nu ons productaanbod


Wil jij ook overal en altijd ergonomisch kunnen werken?

Health2Work denkt graag met je mee over hybride werken binnen jouw bedrijf! Wil je meer weten over Hybride Werken, ergonomisch thuiswerken of het Circulaire Ontmoetingskantoor? Neem dan contact met ons op en ontvang binnen 24 uur een reactie.

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert

Relevante blog posts

Kantoor van de toekomst
Kantoor van de toekomst

Het kantoor heeft het afgelopen jaar een andere invulling gekregen dan alleen de plek waar je komt om te gaan werken. We zien in onze omgeving een duidelijke verandering wa...

Creatief thuiswerken: hoe een kussen of kinderstoel je rug kan redden!
Creatief thuiswerken: hoe een kussen of kinderstoel je rug kan redden!

Nu steeds meer mensen thuiswerken, neemt ook het aantal lichamelijke klachten toe. Denk bijvoorbeeld aan nek- en schouderklachten. In deze blog geven we een aantal tips om ...