Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

In balans op de kniestoel

04 september 2019
Laatste wijzigingsdatum: dinsdag 07 jul. 2020
In balans op de kniestoel
Kniestoel? Ik zie je denken. Zoals de naam al zegt, zit je als het ware op je knieën. Een kniestoel, ook wel bekend als een balansstoel, stimuleert een rechte houding waardoor de rug- en buikspieren worden versterkt en spanningen in je rug, nek en schouders voorkomen. Om deze redenen wordt een kniestoel vaak ingezet voor mensen met rugklachten. Benieuwd of de kniestoel iets voor jou is?

Actief zitten

Uit onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat wij het meeste zitten tijdens onze werkdagen. Vlaamse volwassenen zitten volgens studies met zitmetertjes dagelijks gemiddeld 8,3 uur. Dat is 57 procent van onze dag, slaapuren niet meegerekend. Als je dan toch veel zit, doe dat dan op z’n minst actief! Een kniestoel geeft het lichaam de vrijheid om zijn eigen balans te vinden, waardoor je in beweging blijft en dus een actieve houding aanneemt. Je rug- en buikspieren blijven actief en de bloedcirculatie wordt bevorderd. Lees hier meer over dynamisch werken.

Sterke rugspieren en open heuphoek

De kniestoel zorgt ervoor dat je in een neutrale positie gaat zitten. Dankzij deze positie creëer je een open en rechte zithouding, en is er een diepe ademhaling mogelijk. Hierdoor wordt het zuurstofgehalte in je lichaam verhoogd zodat je je beter kunt concentreren en beter kunt nadenken. De spiergroepen worden minder belast en je kunt beter en gemakkelijker een ontspannen houding aannemen. Door de goede positie van de rug wordt een kniestoel aangeraden als preventie van lage rugpijn.

De voordelen van de kniestoel

  • Het lichaamsgewicht wordt over het hele lichaam verdeeld: er is geen overbelasting van de ruggengraat, rug en benen.
  • Je versterkt je spieren. Je rug is namelijk vrij en je lichaam houdt zichzelf in evenwicht terwijl er verschillende spieren worden gebruikt.
  • Je heupen en ruggengraat zijn in een natuurlijke positie. Ze worden niet in elkaar gedrukt, maar blijven dynamisch. De borstkas is open en vrij ademen is mogelijk.

Welke kniestoel is geschikt voor mij?

Wij bieden verschillende soorten kniestoelen aan op onze website. De basis voor de kniestoel is voor de verschillende modellen hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de extra’s die geboden worden. Zo heeft de kniestoel Varier Stokke Thatsit met rug een rugleuning. Maak je veel gebruik van de kniestoel, dan kun je op de Varier Stokke Thatsit af en toe naar achteren leunen om je rug een rustmoment te bieden. Door de instelbare rugleuning en verstelbare kniesteunen is deze kniestoel ook geschikt voor dagelijkse bureauwerkzaamheden.

Een andere variant van de kniestoel is de Varier Stokke Wing balans. Dankzij de zwenkwielen is deze kniestoel zeer geschikt voor werk waarbij veel heen en weer verplaatst moet worden tussen werkplekken. Met een gasveer kun je deze kniestoel in hoogte verstellen zodat de stoel geschikt is voor bureaus van verschillende hoogtes en een breed scala aan activiteiten.

30 dagen een kniestoel uitproberen

Zitten is iets heel persoonlijks en het is goed om zelf te ervaren of een kniestoel voor jou werkt. Daarom kun je met onze 30 dagen gratis proefperiode zelf ontdekken of de kniestoel geschikt is voor jou!

Probeer de kniestoel 30 dagen gratis uit
Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert

Relevante blog posts

De kniestoel