Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe zorgt ergonomie voor minder fysieke belasting binnen de industrie

Hoe zorgt ergonomie voor minder fysieke belasting binnen de industrie

Binnen de industrie wordt veel fysiek werk verricht, zoals tillen, werken in ongunstige houdingen of langdurig in dezelfde houding werken. Lang werken in een slechte werkhouding kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Deze klachten komen vooral voor in beroepen waar werknemers langdurig zitten, staan, tillen of herhaalde bewegingen maken. In deze blog lees je meer over de gevolgen van fysieke belasting en hoe dit binnen de industrie verminderd kan worden.

Wat zijn de gevolgen van fysieke belasting

De realiteit is helaas hard voor medewerkers in de sectoren productie, bouw, logistiek en transport. Meer dan de helft van hen heeft dagelijks te maken met lichamelijke klachten die hun werk ernstig beperken. Het voortdurend werken in een ongunstige houding of het langdurig in dezelfde houding blijven staan kan leiden tot RSI-klachten, die de pijn en het ongemak voor de werknemers verergeren en hun productiviteit verminderen. Dit kan op zijn beurt leiden tot verzuim op de werkvloer en een afname van de arbeidsprestaties.

Het is triest om te zien dat deze klachten niet alleen tijdelijk zijn, maar op de lange termijn kunnen leiden tot ernstige beperkingen en zelfs invaliditeit. Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de werkomstandigheden van deze werknemers en dat er maatregelen worden genomen om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. We moeten erkennen dat deze werknemers onmisbaar zijn voor onze economie en dat hun gezondheid en veiligheid onze prioriteit moeten zijn.

Hoe kunnen ergonomische hulpmiddelen helpen?

Door het gebruik van ergonomische hulpmiddelen kunnen werknemers in de industrie hun werkzaamheden veiliger en gezonder uitvoeren, wat uiteindelijk leidt tot een vermindering van ziekteverzuim en kosten voor werkgevers. Investeer daarom in deze hulpmiddelen.

Hulpmiddelen, zoals een in hoogte verstelbare werktafel, bieden verschillende voordelen. Zo kan de tafel eenvoudig worden aangepast aan de lengte en lichaamsbouw van de werknemers, maar biedt het ook meer flexibiliteit. De tafel kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende taken.

Daarnaast kan het gebruik van een exoskelet ook uitkomst bieden. Een exoskelet biedt namelijk ondersteuning aan één of meerdere lichaamsdelen wanneer de fysieke, statische belasting hoog is, bijvoorbeeld bij werksituaties waar veel boven het hoofd wordt gewerkt, of wanneer grote reikafstanden zijn en er veel gebukt moet worden.

Naast een in hoogte verstelbare werktafel en een exoskelet, kun je ook denken aan andere hulpmiddelen zoals werkstoelen en antivermoeidheidsmatten.

Antivermoeidheidsmat voor de industrie

Wat zijn de voordelen van ergonomie in de industrie?

Naast dat ergonomische hulpmiddelen kunnen zorgen voor fittere werknemers doordat rug- en schouderklachten worden beperkt, is er ook een veel lager ziekteverzuim, wat zorgt voor lagere verzuimkosten. Een ander voordeel is dat de werksfeer aanzienlijk wordt verhoogd. Medewerkers vinden het werk aangenamer door de oplossingen, wat zorgt voor een hogere productiviteit en tevredenheid van de medewerkers.

Download on kennisdocument

Wil je meer weten over ergonomie in de industrie? Download ons gratis kennisdocument over duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de industrie en leer meer over ergonomische oplossingen.

Download het kennisdocument >
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris