Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Powernap op het werk

Powernap op het werk

Wist je dat het slaaptekort van werknemers in Nederland en België miljarden aan kosten met zich meebrengt? Vermoeidheid op de werkvloer heeft niet alleen effect op het welzijn van medewerkers, maar ook op de veiligheid van klanten en/of patiënten. Een vermoeide medewerker heeft een verhoogd risico om fouten te maken. Een korte powernap zorgt voor de verbetering van je alertheid, creativiteit en je stressniveau. In deze blog lees je meer over de gevolgen van vermoeidheid op de werkvloer en de positieve effecten van een powernap.

Slaaptekort maakt dronken

Onderzoek in Occupational and Environmental Medicine , een medisch tijdschrift, vergelijkt de effecten van (matig) slaapgebrek op presteren en alertheid met die van alcohol. Na 17-19 uur zonder slaap was de gemeten reactietijd van deelnemers aan het onderzoek tot 50% vertraagd. Na negentien uur wakker te zijn, functioneer je even onaandachtig als iemand die een alcoholpromillage van 0,8 heeft – oftewel officieel dronken is.

Slaapproblemen invloed op dagelijks functioneren

Door het hebben van slaapproblemen kan dit invloed hebben op ons dagelijks functioneren en het maken van (al dan niet schadelijke) fouten. Maar ook slechts het risico daarop, heeft effect op welzijn onder verpleegkundigen, zo blijkt uit een peiling van V&VN en Zorg.nu. Dat risico leidt tot slapeloze nachten, maakt onzeker en gespannen. Het tijdschrift Nursing deed een peiling onder verpleegkundigen. Van bijna 700 respondenten gaf 67% aan zodanig last te hebben van slaapproblemen en dat dit invloed heeft op het dagelijks functioneren.

Vermoeidheid werknemers kost miljarden

Te weinig slaap vermindert de productiviteit, waardoor het bedrijfsleven miljarden per jaar misloopt (floriswouterson.com). Slaapexpert Floris Wouterson slaat alarm.

De prijs van slaaptekort en vermoeidheid bedraagt in Nederland € 12,4 miljard en in België € 8,3 miljard. Enkel op basis van productiviteitsuitval. Maar de onzichtbare prijs is nog veel hoger als gevolg van fouten op het werk, verkeersongevallen of bijvoorbeeld medische fouten.

Minder productief door slaapproblemen

“Werknemers die te weinig slapen zijn veel minder productief en maken fouten. Als we te weinig slapen, vermindert ons beslissingsvermogen. Niet handig als je werkt in een gevaarlijke omgeving. Je kan ook merken dat je vergeetachtig bent, bijvoorbeeld niet op dat ene woord kan komen. Dat geeft aan dat het niet helemaal lekker loopt in je hersenpan", aldus Floris Wouterson.

1 op de 6 mensen kampt met slaapproblemen, 64% functioneert om die reden minder goed op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS Nipo. Bijgaande grafiek geeft weer op wat voor manier slaaptekort als probleem wordt ervaren op de werkvloer.

Powernap verhoogt effectiviteit en productiviteit

Een korte powernap leidt tot verbetering van alertheid, leerresultaten en humeur. Een powernap is een zeer effectieve oplossing om vermoeidheid op de werkvloer te verminderen. Het helpt je om productiever de dag door te komen. Uit onderzoek blijkt dat een powernap tijdens een nachtdienst de prestaties van medewerkers positief beïnvloed.

Effect van een dutje tijdens een nachtdienst

's Nachts werken leidt tot een verstoring van het natuurlijke bioritme. Dit heeft een negatief effect op het cognitief, fysiologisch, psychisch en sociaal functioneren. “Een kort slaapje is een zeer effectieve en goedkope manier om de effectiviteit en productiviteit van personeel te verhogen,” zegt professor Steven Howard, hoogleraar Anesthesie. Steven is gespecialiseerd in slaaptekort en vermoeidheid en deed onderzoek naar het effect van een dutje in de nachtdienst.

Uit dit onderzoek blijkt dat artsen en verplegend personeel die een powernap doen tijdens nachtdiensten niet alleen beter presteren, maar ook veel vriendelijker zijn tegen collega’s en patiënten.

De afdeling Intensive Care van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is begin 2018 als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met een pilotonderzoek, 'Gezond door de nacht' dat focust op gezondheid en welzijn van de medewerkers (artsenvakblad Medisch Contact). De powernap was een onderdeel van deze pilot. De Energypod (waarin je een powernap kunt doen) werd door 90 procent regelmatig gebruikt en als zeer prettig ervaren, omdat hierdoor de concentratie toenam en de slaperigheid verminderde.

Energypod powernap stoel

De EnergyPod is een stoel die speciaal is ontworpen voor powernaps. De stoel wordt wereldwijd veel ingezet door ziekenhuizen en zorginstellingen om intensieve (nacht)diensten dragelijker te maken. In Nederland kunnen bijvoorbeeld de Intensive Care medewerkers van UMC Utrecht en medewerkers van het Máxima MC tot rust komen in EnergyPods. Het Amsterdam UMC zet verschillende interventies, waaronder de EnergyPod, in om ook ’s nachts een fijne werkplek te zijn.

Hoelang moet een powernap duren?

Een powernap van ongeveer 20 minuten is het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en wordt je weer makkelijk wakker. Indien je langer slaapt, bijvoorbeeld een uur, dan kom je in je REM-slaap en heb je meer moeite om weer wakker te worden.

Geen tijd voor 20 minuten powernap? 5 tot 10 minuten van rust zorgt er al voor dat stress vermindert en dat je rustiger wordt. Het kan net het verschil maken om met meer energie je taken van de rest van de dag uit te voeren. Waak ervoor dat je niet langer dan 20 minuten slaapt. Dan kun je namelijk in een diepe slaap belanden. Als je dan wakker wordt, voelt het alsof je een jetlag hebt en voel je je allesbehalve fit. Wanneer je slaap hebt gemist zou je eigenlijk ongeveer 90 minuten moeten powernappen om zo de volledige slaapcyclus te doorlopen. Maar even 20 minuten je ogen dicht doen, zorgt al voor meer energie en productiviteit.

Benieuwd of de Energypod iets is voor jouw organisatie?

Zie jij jezelf en je collega's al liggen in de Energypod powernap stoel? Het is mogelijk de powernap stoel te proberen in je eigen organisatie. Informeer naar de mogelijkheden.

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Productiever door beweging
Productiever door beweging

Bewegen is gezond, dat weet iedereen, maar wat voor invloed heeft dynamisch werken nou precies? Wat zijn de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten, hoe kan je het voorkom...

Ontprikkelen in de akoestische stoel
Ontprikkelen in de akoestische stoel

Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zov...

Stressniveau daalt met 4-Senses akoestische stoel
Stressniveau daalt met 4-Senses akoestische stoel

Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Soms pikken onze zintuigen echter zov...