Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Terug naar kantoor en het telewerken (her)organiseren

Terug naar kantoor en het telewerken (her)organiseren

Sommigen kunnen niet wachten om weer naar kantoor te trekken, anderen kunnen de voordelen van een thuiskantoor niet meer missen. Al sinds 9 juni mogen we weer één dag per week naar het werk. Vanaf nu is telewerk bovendien niet langer verplicht. Hoe kunnen we het kantoorleven (her)organiseren met het beste van telewerk en de ervaring van de coronapandemie? Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Terug naar kantoor

Het rijk der vrijheid lonkt naast en op de werkvloer. We kijken uit op een zomer gevuld met de gebruikelijke festivals en we kunnen weer op reis. Al sinds 9 juni mogen we weer één dag per week naar het werk. Vanaf nu is telewerk bovendien niet langer verplicht. Toch gaan veel ondernemers en bedrijfsleiders er vanuit dat niet iedereen vijf dagen per week naar het werk zal terugkeren. Axel Smits, topman van consultancybedrijf PwC België. “100 procent op kantoor werken is verleden tijd,” vertelde hij in De Tijd. Volgens Smits is de verhouding tussen individuele werkplekken en collectieve ruimtes helemaal verschoven. “Door de shift naar telewerk zal het kantoor evolueren van een werkplek naar een ontmoetingsplek.”

Wat zijn de huidig geldende regels?

Sinds 9 juni mogen werknemers één dag per week naar kantoor, op voorwaarde dat er maximaal 20% van de medewerkers tegelijk aanwezig is. Vanaf nu is telewerk bovendien niet langer verplicht. Het blijft wel aanbevolen, je komt naar kantoor voor zaken die je niet van thuis uit kan doen, waarvoor je aanwezigheid op kantoor een meerwaarde heeft of voor een goed georganiseerd overleg. Toch zal het normale werken, zonder mondmasker en afstand, nog even moeten wachten tot na de zomer.

Telewerk herorganiseren: het campusmodel

Sommigen kunnen niet wachten om weer naar kantoor te trekken, anderen kunnen de voordelen van een thuiskantoor niet meer missen. Uit een bevraging van Acerta is bijvoorbeeld gebleken dat 53% van 3000 werkende Belgen het niet ziet zitten om meerdere dagen per week naar kantoor te komen. 47% wil weer halftijds werken op kantoor. Werkgevers worden gedwongen zich een belangrijke vraag te stellen: hoe kunnen we het kantoorleven (her)organiseren met het beste van telewerk en het beste van hoe we het voor de coronapandemie aanpakten? Het beste van twee werelden verzoenen, zal de norm worden.

Verschillende bedrijven, waaronder Telenet, Proximus maar ook PwC, gaan de kantoorruimtes beschouwen als een campus, een plaats waar de medewerkers kunnen samenwerken. Nieuwe werknemers moeten op kantoor de kans krijgen om geïntegreerd te worden in de firma. Deze integratie is een pak moeilijker wanneer men elke dag van thuis moet werken. Daarnaast zou contact met nieuwe klanten ook op de campus plaatsvinden. Afstandelijkheid via digitale meetings kan een grote stoorzender zijn. Er was het afgelopen jaar immers weinig ruimte voor een informeel gesprek tussen de calls door.

Voor taken die concentratie vergen, voelen sommige werknemers zich productiever op kantoor, anderen thuis. Voor vergaderingen en meetings is sociaal contact belangrijk. We gaan ervan uit dat de meeste werknemers een voorkeur hebben voor het plaatsvinden van deze contacten op kantoor, eerder dan digitaal. Een mobiele werkplek kan tegemoetkomen aan de verschillende wensen voor verschillende activiteiten. Als medewerker heb je geen vaste werkplek meer nodig en kun je werken waar en wanneer je wilt. Ontdek hier de voordelen van hybride werken.

Hoe bouw je als werkgever structureel telewerk in?

Goede afspraken maken goede vrienden. In de arbeidsovereenkomst kan men een aantal elementen opnemen die betrekking hebben op de regelmatigheid van het telewerk, de telewerkplek en de momenten waarom de werknemer beschikbaar moet zijn. Maar ook afspraken rond apparatuur of de tegemoetkoming in de kosten van kantoormateriaal moeten in een overeenkomst worden opgenomen. Ook een algemene telewerkpolicy is onontbeerlijk.

Wil jij ook altijd en overal ergonomisch kunnen werken?

Health2Work denkt graag met je mee. Wil je meer weten over telewerk, hybride werken of ergonomisch werken? Neem dan contact met ons op en ontvang binnen 24 uur een reactie.

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert