Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Vijf tips om fysieke klachten op de werkplek te voorkomen!

12 april 2016
Laatste wijzigingsdatum: donderdag 16 jul. 2020
Vijf tips om fysieke klachten op de werkplek te voorkomen!

Helft van de kantoorwerkers ervaart fysieke klachten op de werkplek. Een derde van het werk gerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Uit een bevraging bij 2.247 Belgische beeldschermwerkers, blijkt dat bijna de helft van hen het voorbije jaar (2019) last had van nekpijn door het werk. Ook andere lichaamsdelen zien af op kantoor. In deze blog lees je 5 tips hoe je fysieke klachten kunt voorkomen op je werkplek.

1. Stel de bureaustoel op de juiste manier in!

Je bureaustoel staat vaak verkeerd afgesteld. Een verkeerde werkhouding kan hierdoor het gevolg zijn. In de Arbowet is vastgelegd dat het bureau en de bureaustoel in hoogte verstelbaar moeten zijn. Dit alles om een ergonomische werkhouding te creëren! Het is van belang dat genoemde hoogtes goed staan ingesteld. Hetzelfde geldt voor het instellen van armleuningen, de rugsteun en de zitdiepte. Op de afbeelding hiernaast is te zien wat je precies kunt afstellen om de juiste ergonomische werkhouding te krijgen.


Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van een goede werkplek. Een ergonomische bureaustoel is hierin een absolute must. Onze stoelen zijn helemaal persoonlijk in te stellen, zodat je op de voor jou perfecte stoel kunt zitten. Wij komen langs om de stoel voor je in te stellen. Bekijk ons aanbod en probeer de stoel 30 dagen gratis.

2. Staat je bureau op de juiste hoogte?

Krijg je last van schouderklachten na langdurig zitten achter je bureau? Dan kan het zijn dat je bureau niet op de juiste hoogte staat. Je belast je spieren daardoor op een verkeerde manier, waardoor je klachten krijgt. Deze klachten verhelp je door staan en zitten af te wisselen. Een leuke bijkomstigheid van staand werken is dat je meer calorieën verbrand en je meer energie krijgt dan van zittend werken.

3. Kies voor een snelle oplossing ter verbetering van je werkplek!

Je beeldscherm op de juiste manier afstellen, voorkomt een hoop klachten. De afstand tussen je ogen en het beeldscherm moet 50 a 70 cm zijn. De bovenzijde van het beeldscherm moet op ooghoogte staan, zodat de kijkhoek dan ongeveer 30 graden is. Gebruik bijvoorbeeld een flatscreenarm om je beeldscherm op de juiste hoogte te plaatsen.

Werk je veel vanaf papier? Dan raden wij aan om met een documenthouder te werken. Deze kun je eenvoudig tussen het toetsenbord en het beeldscherm plaatsen. Hierdoor hoef je je hoofd niet steeds te draaien en voorkom je nekklachten.

Tip: Blijf vooral compact werken, houd je armen dichtbij je lichaam!

4. Hoe hoog staat jouw laptop?

Hoe werk jij achter je laptop? Zit je gebogen achter je laptop en kijk je naar beneden om je scherm te lezen? Het kan zijn dat je hierdoor lichamelijke klachten krijgt; veel mensen krijgen last van hoofdpijn en nek- en schouderklachten. Als je langer dan twee uur achter je laptop werkt, moet je gebruik maken van een laptopstandaard. Dit staat vastgelegd in de Arbowet.

Met een laptophouder en een los toetsenbord en muis creëer je ook achter je laptop een goede werkhouding.

5. Voorkom werkstress

Alleen stress heeft geen negatieve gevolgen voor je lichaam. Echter langdurige stress zonder herstel is ongezond. Langdurige stress kan, door voortdurende aanspanning van spieren, klachten geven. Wij kunnen natuurlijk niets aan je werksituatie wijzigen, maar wij komen graag bij je langs voor een werkplekcheck en persoonlijk en deskundig advies!

Tirza De Vries
Tirza De Vries

Tirza verdeelt haar tijd tussen het geven van adviezen via de telefoon en via de chat. Bel je met Health2Work, dan is de kans groot dat je Tirza aan de lijn krijgt, maar je kunt haar ook op de chat tegenkomen. Ik vind het contact met de klant erg leuk, het geeft iedere keer een goed gevoel als een klant belt om een oplossing te vinden voor een probleem, en dat ik aan het einde van het gesprek daadwerkelijk de oplossing heb gevonden!” In haar vrije tijd is Tirza actief binnen een stichting die christelijke dancefeesten organiseert.

Ga naar alle blog berichten van Tirza