Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De juiste muis bij pols- en armklachten

De juiste muis bij pols- en armklachten

Doe jij veel computerwerk en ervaar je hierbij soms vervelende pols- en arm klachten? Of heb je al last van RSI-klachten? Ontdek zelf of een ergonomische muis de oplossing is voor deze klachten.

Voorkomen is beter dan genezen

Pols- en onderarmklachten zijn de meest gehoorde klachten bij muisgebruik. Denk aan vermoeidheid, gevoeligheid en lichte tintelingen in de vingers, polsen en/of armen. Veel klachten worden genegeerd, totdat het ze zo ernstig zijn dat een simpele beweging zoals het op- en vastpakken van een kop koffie niet mogelijk is zonder pijn. Herhaaldelijke bewegingen en een statische houding zorgen ervoor dat spieren in de pols overbelast kunnen raken. Een ergonomische muis stimuleert een natuurlijke houding van de pols- en onderarm en kan bovenstaande klachten voorkomen.

Hoe kies ik de juiste muis?

Er zijn diverse ergonomische muizen. Maar welke muis is geschikt voor jou? Belangrijk om te weten is dat een muis een persoonlijke keuze is. Vaak heb je wel een bepaalde voorkeur qua gebruik, kleur en design. Daarnaast moet je rekening houden met de vraag of je links- of rechtshandig bent en de grootte van je handen. Bovenal hou je rekening met en het type werkzaamheden dat je uitvoert het soort klachten dat je ervaart.

Een geschikte muis voor jouw klachten

De aard van je klachten speelt de belangrijkste rol in de uiteindelijk keuze voor een bepaalde muis. Bij pols- en armklachten wordt er bijvoorbeeld vaak gekozen voor een verticale muis omdat deze een ergonomische houding van de pols en arm stimuleert. Onderaan deze pagina vind je een muizenschema die je laat zien welke muis geschikt is bij welke klachten. Heb je veel schouderklachten? Dan is een centrische muis juist een goede oplossing omdat je met deze muis volledig binnen de comfortzone van je schouders blijft.

Type werkzaamheden

Het type werkzaamheden dat je uitvoert en met welke computerprogramma's je werkt bepaald mede de keuze voor een bepaalde muis.

Regulier computerwerk

Voor intensief regulier computerwerk is een verticale muis bijzonder geschikt. De vorm van een verticale muis stimuleert een natuurlijke houding van de pols- en onderarm. De hand neemt door de vorm van de muis een zogenoemde ‘hand schud-positie' aan in plaats van dat deze plat op de muis ligt. Dit kun je zelf testen door je hand horizontaal voor je te houden. Vervolgens draai je je hand naar een verticale ‘hand schudhouding’. Je voelt direct de druk in de hand en arm verminderen. Daarbij komt dat de gewenningstijd kort is: erg fijn als je een nieuwe muis gaat gebruiken. Als wij onze klanten deze muis adviseren, zien we diens klachten vrijwel altijd verminderen of zelfs verdwijnen, zoals je kunt lezen in deze referentie.


Administratieve taken

Voer je veel administratieve taken uit en maak je hierbij ook veel gebruik van het numerieke gedeelte van je toetsenbord? Dan kan een centrische muis uitkomst bieden. Ook bij nek- en schouderklachten wordt deze muis vaak geadviseerd. Een centrische muis zorgt er namelijk voor dat je binnen je comfortzone (schouderbreedte) blijft werken. Hierbij kan links- en rechtshandig muizen eenvoudig worden afgewisseld. De spierspanning in het nek-schouder gebied wordt hierdoor aanzienlijk lager. Het bewegen van de cursor van de centrische muis doe je met beide handen recht voor je lichaam. Zo worden je armen, nek en schouders minder belast: je werkt binnen je comfortzone. De centrische muis heeft in het algemeen een iets langere gewenningstijd dan een verticale muis. Maar eenmaal gewend willen gebruikers niet meer zonder!

Precisie werkzaamheden

Voor precisietaken, zoals fotobewerking of autocad kies je een precisiemuis, zoals de DXT Mouse. Maar ook een tablet met penmuis wordt vaak gebruikt door grafische ontwerpers en tekenaars. Met deze muizen kun je heel nauwkeurig werken.

Aangepaste muizen bij beperkte handfunctie

Als je een beperkte of geen handfunctie hebt, dan kun je een pedaalmuis inzetten. Deze muis bedien je met je voeten. De pedalen zijn eenvoudig te programmeren om muis- en toetsenbordfuncties over te nemen.

Verticale muis in combinatie met een compact toetsenbord

Een verticale muis in combinatie met een compact toetsenbord voorkomt nek- en schouderklachten. Een compact toetsenbord is een toetsenbord zonder numeriek deel. Door de aanwezigheid van het numerieke gedeelte staat de muis te ver van je af. Dit dwingt je om te reiken met je arm en zorgt voor onnodige spierspanning. Zorg ervoor dat de spatiebalk recht voor je ligt.

Muizenschema

Voor het gemak hebben we een muizenschema samengesteld. Dit schema bevat een overzicht van veel gebruikte ergonomische muizen. Op basis van je klachten kun je eenvoudig zien welke muis geschikt is. In onze ergonomiegids vind je een uitgebreider muizenschema.

Nek
klachten
Schouder
klachten
Elleboog
klachten
Pols- en onder-
armklachten
Vinger
klachten
Duim
klachten
Contour Unimouse
Unimouse
Evoluent type 4
Hippus Handshoemouse
Penguin
DXT Precision mouse
Rollermouse Pro Black
Rollermouse Red
Rollermouse Free
Wacom pentablet

Eerst zien dan geloven? 30 dagen gratis proberen!

Wist je dat bij ons een ergonomische muis 30 dagen mag uitproberen in je eigen werkomgeving. Zo weet je zeker of de muis voldoet aan je verwachtingen.

Persoonlijk advies

Geen enkele situatie is hetzelfde, we denken graag met je mee en adviseren jou over de juiste oplossing. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar de gehele werkplek, niet enkel je muis.

Bekijk alle ergonomische muizen Laat je adviseren
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Last van RSI/KANS klachten? Lees onze tips!
Last van RSI/KANS klachten? Lees onze tips!

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel: schade door herhaaldelijke belasting. RSI-klachten en symptomen worden e...