Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De Nieuwe Manier van zitten met de Axia® 2.0 Smart Seating System

11 september 2015
Laatste wijzigingsdatum: dinsdag 31 mrt. 2020
De Nieuwe Manier van zitten met de Axia® 2.0 Smart Seating System

De slimste stoel van Nederland communiceert voortaan zelf met z’n eigenaar. BMA Ergonomics, producent van hoogwaardige bureaustoelen, introduceert de AXIA® Smart Chair.

Bekijk de BMA Axia Smart Chair

Axia® 2.0 Smart Seating System op de bureaustoelen is zitcoach. BMA Axia Smart Chair is een door BMA Ergonomics ontwikkelde bureaustoel die door de toepassing van elektronica het zitgedrag van de gebruiker toetst en op een subtiele manier visuele en tactiele feedback geeft over het zitgedrag. Dit effect wordt bereikt door sensoren die onzichtbaar en niet voelbaar in het zit,- en rugkussen zijn ingebouwd. Deze sensoren meten en registeren het zitgedrag. Zit een gebruiker verkeerd, dan maakt de stoel hem daarvan bewust. Een subtiel trilsignaal geeft aan wanneer men te lang een belastende houding aanneemt. Deze feedback draagt bij aan de bewustwording van de gebruiker over zijn zitgedrag met als uiteindelijk doel dat de gebruiker de bureaustoel beter en bewuster gaat gebruiken. Naast de tactiele feedback kan de gebruiker op een label, dat aan de zitting is gemonteerd, aflezen hoe het zitgedrag van het afgelopen uur was.

Beschrijving Product

Het systeem kan met behulp van 7 sensoren houdingen detecteren. Middels een algoritme kunnen hiermee een 7-tal houdingen onderscheiden worden. De zithoudingen zijn:

1. Goed zitten
2. Puntje van de stoel
3. Onderuitgezakt
4. Teveel links
5. Teveel rechts
6. Slecht rugcontact onder (onderrug)
7. Slecht rugcontact boven (bovenrug)

Hierin wordt ook de variantie tussen houdingen positief meegenomen. Het systeem is daarmee geschikt voor iedereen, doordat er een automatische kalibratie ontwikkeld is.

Als de gebruiker gemiddeld een verkeerde zithouding heeft, krijgt hij/zij feedback door middel van een trilsignaal in de zitting. Standaard ingesteld op een interval van maximaal één keer per uur. Wanneer de gebruiker gemiddeld goed zit, zal er geen feedback plaatsvinden middels een trilsignaal. Op het label aan de zijkant van de stoel, rechterzijde van de zitting, ziet de gebruiker hoe zijn zithouding het laatste uur geweest is of eventueel huidig/live is. Deze informatie wordt opgeslagen in het geheugen en kan met behulp van een draadloze verbinding worden ingelezen in specifiek software: Axia Smart Insight.

De Axia Smart Chair is een standalone systeem

Axia® Smart Insight

De informatie van de Axia Smart Chair wordt opgeslagen in de stoel, deze is uit te lezen met een speciaal ontwikkeld softwareprogramma, namelijk Axia Smart Insight.

Deze speciale software kan per stoel de gegevens uitlezen. Daarmee kunnen gerichte adviezen over het zitgedrag worden gegeven. Tevens is het mogelijk bezettingsgraden te meten.
Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de status en historie van de stoel te achterhalen, waaronder een service blog mocht er een reparatie zijn uitgevoerd aan een Axia Smart Chair.
Axia® Smart Cloud
Met de nieuwe Axia® Smart Cloud introduceert BMA Ergonomics nu een revolutie in de wereld van kantoormeubelen. Deze slimme internetapplicatie verzamelt razendsnel de gegevens van alle Axia® Smart Chairs. Facility managers en Arbo-medewerkers krijgen via een overzichtelijk dashboard direct inzicht in het gebruik van alle stoelen. Zo zorgen ze voor een optimaal gebruik van de stoelen, hebben ze exact inzicht in de bezetting van (flexibele) werkplekken en werken ze actief aan een optimale zithouding van gebruikers.

Voor (interne) arbodiensten en facilitair managers komen er een aantal specifieke voordelen bij. De gegevens van alle stoelen binnen een organisatie en binnen het netwerk kunnen namelijk eenvoudig worden gegroepeerd (bedrijf, vestiging, afdeling, etage, type werkplek, enz) en over verschillende tijdsvakken worden bekeken en geanalyseerd. Deze gegevens kunnen via een periodieke rapportage digitaal verzonden worden naar de gebruikers. Zo kan iedere gebruiker, eventueel met een toelichting van een arbo medewerker, een gedetailleerde analyse van het zitgedrag ontvangen en zijn de resultaten van een verbetering helder en inzichtelijk.

Een BMA Axia Smart Cloud totaalpakket bestaat uit de volgende 4 elementen:

  • Een verbinding naar het internet via een of meerdere hubs en een gateway
  • De hubs en de gateway zorgen voor het verzamelen van de gegevens. De gegevens worden via de gateway en internet aan een database toegevoegd
  • Een database die de gegevens verwerkt
  • Een terugkoppeling van de verzamelde gegevens via een online dashboard

Een andere toepassing van deze techniek maakt het mogelijk om met behulp van bezettingsensoren, de zogenoemde “BMA Smart Sensors”, de bezettingsgraad van het stoelenpark te meten. De sensor is een klein compact kastje dat op eenvoudige wijze op elk type of merk bureau,- en/of vergaderstoel bevestigd kan worden. Ze staan in contact met de Axia Smart Cloud waardoor op het online dashboard een volledig beeld ontstaat over het gebruik (de bezettingsgraad) van de bureau,- en/of vergaderstoelen in het gebouw. Deze nauwkeurige informatie kan vervolgens worden gebruikt voor een herinrichting, herindeling of verhuizing. De klant huurt de sensoren voor een bepaalde periode om zodoende op tijdelijke basis de bezettingsgraad te kunnen meten.

Veiligheid

De data uit de stoel die periodiek via de hub(s) en de gateway naar een server wordt verstuurd blijft eigendom van de klant. Deze data wordt gegarandeerd voor geen andere toepassing gebruikt. Om de veiligheid te garanderen is de stoeldata versleuteld, het netwerk afgeschermd, de database beveiligd, het datacenter beveiligd en heeft men alleen toegang tot de data met een persoonlijk account. Interferentie met een lokaal wifi netwerk is onmogelijk omdat via een andere frequentie gecommuniceerd wordt. De servers waarop de data wordt opgeslagen staan in Amsterdam, met een back-up op servers in Rotterdam. Een 24/7 toegang tot deze data is gegarandeerd

Axia® Smart Use, de toekomst

Betalen voor gebruik (en niet voor bezit) van de eerste bureaustoel ter wereld die de gebruiker waarschuwt VOORDAT lichamelijke klachten optreden.
In het kader van de circulaire economie, wil BMA haar Axia®-range ook inzetten voor klanten die alleen voor gebruik willen betalen en niet voor bezit. Dit concept noemt BMA Axia® Smart Use. Ze probeert hiermee het gebruik maken van de kantoorstoel te optimaliseren. Dit optimaliseren is tweeledig: de gebruikers moeten beter zitten en dus gezonder werken, maar tegelijkertijd wordt ook nagestreefd om het stoelenpark efficiënter te benutten.

Axia® Smart Chair

De Axia® bureaustoel vormt de basis. De stoel fungeert als een personal coach voor de eindgebruiker en geeft samen met een Internet Portal de mogelijkheid voor het monitoren van het gebruik van de stoelen en daarmee van de werkplekken. Naast de Axia® Smart Chair behoren persoonlijke zitinstructies, Axia® Maatwerk (voor specifieke aanpassingen), en de standaardrapportages die door middel van een database op internet (Axia® Smart Cloud) worden samengesteld, behoren standaard bij het concept.

Axia® Smart Use – basisidee

De klant wordt gestimuleerd om het gebruik, de efficiëntie, van de stoel zo hoog mogelijk te houden, zodat zij zo weinig mogelijk stoelen hoeft te gebruiken. Stoelen die niet worden gebruikt, worden weer opgehaald. Hierdoor betaalt ze minder en gaan de grondstoffen terug naar de leverancier. Daarnaast worden haar gebruikers gestimuleerd om zo goed mogelijk te zitten waardoor uitval wordt voorkomen en fitheid wordt gestimuleerd. Alle logistiek wordt volledig door BMA geregeld.

De voordelen zijn dus:
• Klant betaalt alleen voor gebruik: eigendom blijft bij de fabrikant (duurzaam – circulair)
• De gebruiker zit op een hoogwaardige ergonomische stoel die waarschuwt voordat rug-, arm-, schouder-, of nekproblemen optreden door middel van de directe feedback in de stoel
• Uitval door deze klachten zal verminderen bij de klant. Indien de scores te laag zijn, worden gebruikers geholpen met zitinstructie, terugkoppeling van zitgedrag en ergonomisch advies.
• Veel flexibeler oplossing voor de klant dan een lease-oplossing: stoelenpark groeit en daalt met de populatie en met de efficiëntie van gebruik.
• Geeft de mogelijkheid om bij de klant al aanwezige Axia’s in te zetten.
• Geen grote initiële investering voor de klant: financiële spreiding

Axia® Smart Use – timing

Het business model van deze circulaire constructies is anders dan gewone verkoop. BMA heeft besloten enkele trajecten te starten met klanten om te kijken hoe dit in de praktijk werkt. Op dit moment worden er testen gedaan met meting en rapportages met de Smart Cloud. In goed overleg, kunnen wij met zogenaamde launching customers het Smart Use concept beginnen vanaf midden 2014.

Uitbouw concept

In het ideale geval wordt Axia® Smart Use gedragen door BMA en haar toeleveranciers. Om praktische redenen hebben we voorlopig de toeleveranciers buiten het systeem gelaten. Wij zijn in gesprek hoe wij deze leveranciers kunnen invoegen waardoor we de cirkel helemaal rond kunnen maken. Een groot voordeel is dat onze leveranciers grotendeels afkomstig zijn uit Nederland.

Meer informatie
Djurre De Boer
Djurre De Boer

Naast zijn studie komt Djurre in zijn vrije uren de marketingafdeling versterken van Health2Work. "Voldoende bewegen is belangrijk. Dus kom in beweging!"

Ga naar alle blog berichten van Djurre

Relevante blog posts

Smart Technologie
Axia Smart Active